Wandelmarathon: 4000 medailles, 1000 rozen en 50 doorgeprikte blaren

Ruim 4600 deelnemers liepen gisteren - ondanks het slechte weer - de wandelmarathon, het laatste onderdeel van het jaarlijkse kustmarathonweekend. Omroep Zeeland zet meerdere opvallende cijfers voor je op een rij.

4000

Van de 4600 starters bereikten zo'n 4000 lopers na ruim 42 kilometer de finish in Zoutelande. 600 deelnemers gaven onderweg op. Volgens de organisatie kwam er niemand na zessen over de finish. Klein minpuntje: het eremetaal spreekt van 4 oktober in plaats van 6 als datum.

Medaille met verkeerde datum (foto: Omroep Zeeland)

6000

De 4600 lopers kregen volop steun van supporters langs de route. Zo'n 6000 trotse familieleden, vrienden, kennissen en andere belangstellenden moedigden de doorweekte lopers aan. Honderden supporters waren in de Langstraat van Zoutelande om de wandelaars tijdens hun laatste meters aan te moedigen. Op de terrassen was werkelijk elk stoeltje bezet.

Deelnemers aan de wandelmarathon 2019 (foto: Omroep Zeeland)

1000

En als je eenmaal die "finishlein" - een eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden organisator Lein Lievense - hebt bereikt, verdien je natuurlijk bloemen. De bloemenmannen in de Langstraat deden dan ook heel goede zaken. Meer dan 1000 rozen raakten zij alleen al op de zondag kwijt. Ook gingen er zo'n 500 boeketten doorheen. "We zijn spekkoper", lachte een van de bloemenverkopers breeduit.

Archief (foto: Middelburg Rozenstad)

5000

Een marathon loop je natuurlijk niet op een lege maag. En dat hebben ze bij zorgorganisatie Zorgstroom maar wat goed begrepen. Al na 18 kilometer, bij de Veerse Gatdam, deelden ze mini-bolussen uit. Maar liefst 5000 stuks in totaal. Alhoewel... zelf aten ze er ook nog een paar op toen de laatste lopers waren gepasseerd. De reacties van de lopers: "Heerlijk", "superlekker" en... "honger!" Met een iets voller buikje konden ze vervolgens aan de 9 kilometer over het strand beginnen.

12.000

En het bleef niet alleen bij de mini-bolussen. Over het hele parcours nuttigden de lopers in totaal zo'n 12.000 stuks fruit.

2500

En als ze dan eenmaal de finish hadden bereikt, was het ook voor de maag feest. Maar liefst 2500 broodjes worst gingen er na afloop doorheen.

Finish Wandelmarathon (foto: Omroep Zeeland)

50

Ondanks de barre omstandigheden hadden de meeste uitlopers weinig fysieke problemen. Zo'n anderhalf uur voor de deadline van 18.00 uur hadden de hulpverleners in de Langstraat slechts 20 blaren geprikt. Uiteindelijk liep het aantal nog iets verder op naar 50 geprikte blaren.

Archief: De eerste hitte- en blarenslachtoffers melden zich bij de EHBO (foto: Omroep Zeeland)

5

En de lopers bleken nog goed getraind ook. Na de ruim 42 kilometers waren er maar 5 deelnemers die zich meldden voor een massage.

Archief: Wandelmarathon: op het strand bij Vrouwenpolder (foto: Jo-Annes de Bat)

250

Een kustmarathonweekend is natuurlijk niets zonder vrijwilligers. Zo'n 250 waren er op de been voor de lange wandeling.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren