Bezetting Zeeuwse meldkamer blijft tot aan verhuizing op peil

Twee ambulances van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen
Twee ambulances van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen © Omroep Zeeland
Volgens de onderzoekers zien de regionale meldkamers 'de urgentie niet om de continuïteit veilig te stellen'. Commissaris van de Koning Han Polman heeft over de situatie overlegd met de Veiligheidsregio Zeeland. De meldkamer voor de brandweer en politie was al op orde. De problemen met de bezetting bij de ambulancezorg zijn voorlopig opgelost door de tekorten weg te werken. Dat de meldkamers kwetsbaar zijn, bleek deze zomer nog. Op 24 juni was het alarmnummer 112 ruim drie uur niet bereikbaar. Dat kwam door problemen bij KPN.

Verhuizing

Medio juni volgend jaar verhuizen de Zeeuwse meldkamer en het personeel naar Bergen op Zoom. Medewerkers worden voor die tijd getraind zodat zij voldoende kennis hebben om op de nieuwe locatie aan de slag te gaan. Landelijk moeten in totaal tien regionale meldkamers samengevoegd worden.

Investering

Als het aan de Inspectie J&V en AT ligt, wordt er de komende jaren voldoende geïnvesteerd in personeel en techniek. Daarnaast moet het ministerie van Justitie en Veiligheid ervoor zorgen dat de meldkamers noodmeldingen goed van elkaar over kunnen nemen, en moeten de meldkamers risico's voor hun functioneren inventariseren. Vervolgens moeten de meldkamers de inspectie en AT elk jaar informeren welke stappen zij zetten om tot de nieuwe landelijke meldkamerorganisatie te komen.

Lees ook: