Duizenden Amerikaanse militairen en honderden voertuigen trekken vanuit Vlissingen naar Duitsland

Vanaf morgen zou je zomaar Amerikanen in camouflagekleding tegen kunnen komen in de trein, op de weg of op schepen. Een groep van 3.500 militairen trekt vanuit Vlissingen naar Duitsland. De militairen komen samen met 85 bepantserde tanks en honderden andere voertuigen per schip aan in de Vlissingse haven. Het transport hoort bij de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa, die is vergroot vanwege 'toenemende geopolitieke spanningen met Rusland', meldt het het ministerie van Defensie.

Nederlandse en Amerikaanse militair (foto: ANP)

Naast de 3.500 militairen die van Vlissingen naar Duitsland trekken, is er een groep van 1.700 militairen die van Duitsland naar Rotterdam trekt. Die groep militairen gaat daarna weer terug Amerika. De soldaten die in Vlissingen starten is een brigade uit Texas. De soldaten trekken over de weg, per trein en ook via binnenvaartschepen door het land.

Haventerrein Vlissingen beveiligd

Als onderdeel van NAVO-afspraken ondersteunt Defensie het transport met tientallen militairen. Zo beveiligen landmachtmilitairen en personeel van Defensie het haventerrein in Vlissingen en begeleidt de marechaussee de militaire colonnes over de Nederlandse wegen.

De verplaatsingen van het Amerikaanse leger door Nederland en Duitsland duurt tot begin november. Het vervoer van de Amerikanen geldt ook als proef. Gekeken wordt hoe makkelijk de militairen en het materiaal van en naar het Europese vasteland verplaatsen.

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen Amerika Leger
Deel dit artikel:

Reageren