Hoger beroep rechtszaak bedrijfsongevallen bij energieproducent EPZ

Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan in de zaak van een dodelijk ongeluk bij EPZ
Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan in de zaak van een dodelijk ongeluk bij EPZ © Omroep Zeeland
Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de uitspraak en gaat daarom in hoger beroep. EPZ is niet in beroep gegaan.

Dodelijk ongeluk

In 2015 kwam een 52-jarige Vlissinger om het levenbij de kolencentrale in Borssele. Tijdens die werkzaamheden was een werknemer op een afgelegen terrein met een shovel kolen aan het storten in een trechter boven een transportband. Toen hij niet reageerde op oproepen via de portofoon, vond een collega hem in de trechter. Hij bleek te zijn overleden. Hoe hij in de trechter terecht kwam en wat de precieze doodsoorzaak is geweest, kan niet onomstotelijk worden vastgesteld. Gelet op de wijze waarop de man is aangetroffen, moet worden aangenomen dat hij de shovel heeft geparkeerd, is uitgestapt en door eigen toedoen in de trechter terecht is gekomen.
De rechtbank vond niet dat EPZ en aannemersbedrijf Sagro in deze situatie de Arbeidsomstandighedenwet hebben overtreden. Zo kan niet worden gezegd dat de trechter met transportband op de verkeerde wijze werd gebruikt. Ook waren er uitgebreide gebruikershandleidingen en werden het veiligheidsbeleid en de voorschriften aan werknemers kenbaar gemaakt.

Wel schuldig

Het bedrijf is wel schuldig aan twee andere bedrijfsongevallen in de kolencentrale, oordeelde de rechtbank in Den Bosch. Bij die ongevallen vielen vier gewonden. De rechtbank legde EPZ een geldboete op van 125.000 euro. Eerder eiste het Openbaar Ministerie een boete van 225.000 euro, maar aangezien het bedrijf voor het meest ernstige ongeval werd vrijgesproken, viel de straf lager uit. Aannemersbedrijf Sagro tegen wie het OM 75.000 eiste, hoefde helemaal geen boete te betalen.