Politie houdt vier familieleden aan op verdenking van witwassen, politiehond speurt naar geld

Een speciale eenheid van de politie is vanochtend een woning aan het Mondriaanplantsoen in Vlissingen binnengevallen. Drie vrouwen uit één familie, een moeder en twee meerderjarige dochters, zijn in de woning aangehouden. Later hield de politie ook de minderjarige zoon van de moeder aan. Het viertal wordt verdacht van witwassen van crimineel verkregen vermogen en diverse vormen van fraude.

Politie en justitie hebben de afgelopen tijd onderzoek verricht naar de familie, samen met uitkeringsinstantie Orionis Walcheren en de Belastingdienst. Aanleiding was dat het bestedingspatroon van de familie niet paste bij het opgegeven legale inkomen. Met andere woorden: ze leefden een te luxe leventje. Volgens woordvoerder Alwin Don van de politie was dit onderzoek dusdanig gevorderd dat in overleg met de officier van justitie besloten is om vanochtend over te gaan tot aanhouding.

De uitkeringsinstantie meldde bij de politie dat de drie vrouwen een uitkering en toeslagen krijgen. "Kijkend naar het uitgavenpatroon, de manier van leven; dat hoort niet bij mensen met een uitkering", aldus Don. "Wij zijn een onderzoek gestart en op vragen gestuit die we nu proberen beantwoord te krijgen."

Volgens Don is er beslag gelegd op de woning en twee dure auto's. Een bergingsbedrijf heeft de auto's opgehaald. De drie vrouwen zijn overgebracht naar het politiecellencomplex.

Geld contant gestort op bankrekeningen

Een van de vragen waarop de politie een antwoord wil, is waar het geld vandaan komt dat door de familieleden de afgelopen jaren in contanten op verschillende bankrekeningen is gestort. Daarnaast vindt de politie het opmerkelijk dat in de financiële gegevens geen inkomsten zijn aangetroffen van bedrijven waaraan de verdachten gelieerd lijken te zijn. De twee auto's die in beslag genomen zijn stonden bijvoorbeeld geregistreerd op naam van een Belgisch bedrijf.

Verder lijkt er ook fraude gepleegd te zijn bij het verkrijgen van een hypotheek. Een hypotheekverstrekker heeft daarvan ondertussen aangifte gedaan. En uit onderzoek in de woning blijkt dat er ook gefraudeerd is met de elektriciteitsmeter.

De politie viel donderdagochtend vroeg de woning van de familie binnen om meer bewijzen te verzamelen. Daarbij werd ook een speciaal opgeleide politiehond ingezet die verborgen geld kan opspeuren.

Later op de ochtend is ook onderzoek gedaan in een kledingwinkel aan de Lange Zelke in Vlissingen en een garagebox in Middelburg. In de kledingwinkel werden naast namaak-merkkleding ook dure kleding aangetroffen. Deze kleding is voor verder onderzoek meegenomen.

Meer over dit onderwerp:
politie vlissingen witwassen
Deel dit artikel:

Reageren