Geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij brand op terrein Thermphos

Op het voormalige Thermphosterrein aan de Europaweg in Vlissingen-Oost heeft donderdagavond brand gewoed in het voormalige ovenhuis. Dat zorgde voor stankoverlast in de omgeving van het terrein. Er zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten en de rook reikt volgens de veiligheidsregio niet tot bewoond gebied.

De brand in het ovenhuis (foto: HV Zeeland)

De brand brak rond kwart over zes uit tijdens werkzaamheden. Er is een NL-Alert verstuurd naar bewoners in onder andere Nieuwdorp, 's-Heerenhoek en Arnemuiden. De Veiligheidsregio adviseerde aan omwonenden en bedrijven om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Rond 20.10 uur meldde de Veiligheidsregio dat de rook zich beperkte tot industrieterrein Vlissingen-Oost en niet, zoals eerder vermeld, tot Nieuwdorp.

De brandweer kon lange tijd moeilijk bij de vuurhaard. Daarom werden extra voertuigen opgeroepen om de brand te bestrijden. Het scheepvaartverkeer in de haven van Vlissingen-Oost werd tijdelijk stilgelegd.

Eerder brand

Eind mei was er ook brand op het voormalige terrein van Thermphos (nu Plan 9890). De brand ging toen gepaard met forse rookontwikkeling die in de wijde omgeving zichtbaar was. De brand was in een loods op het terrein.

Het voormalige Thermphos-terrein wordt gesaneerd. Dat is een zorgvuldige klus in verband met de aanwezigheid van brandbare fosforresten, asbest en licht radioactief materiaal. De fosforfabriek in Vlissingen-Oost ging in 2012 failliet. In totaal kost de sanering meer dan 129 miljoen euro.

Sinterfabriek

Vorige week werd de naastgelegen sinterfabriek tot ontploffing gebracht. Vanwege de hoogte en grootte van de sinterfabriek is er voor gekozen om het gebouw te laten ontploffen in plaats van de traditionele sloop.

(foto: HV Zeeland)

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren brand Thermphos Ritthem
Deel dit artikel:

Reageren