Regenboogvlag wappert voor het eerst in Reimerswaal en Tholen

De regenboogvlag is vandaag voor het eerst gehesen bij de gemeentehuizen van Reimerswaal en Tholen. Dit jaar wappert er op Coming-Outdag in twaalf van de dertien Zeeuwse gemeenten een regenboogvlag. Schouwen-Duiveland is de enige gemeente die de vlag niet hijst. De vlag staat symbool voor acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

In de gemeente Tholen is veel te doen geweest om het al dan niet hijsen van de regenboogvlag. In eerste instantie had de gemeente besloten de regenboogvlag zelf te hijsen, maar na discussie in de gemeenteraad werd een constructie bedacht om zowel voor -als tegenstanders tevreden te stellen. De gemeente heeft nu een vijfde vlaggenmast neergezet voor vlaggen die de gemeente wel gedoogt, maar niet zelf wil hijsen, zoals de regenboogvlag.

Ook primeur in Reimerswaal

Ook in Reimerswaal wappert de vlag vandaag voor de eerste keer, maar het scheelde weinig of de vlag werd vandaag niet gehesen. Vorig jaar stemde de gemeenteraad met maar één stem verschil vóór het hijsen van de regenboogvlag. De motie was afkomstig van de VVD die met het wapperen van de regenboogvlag wil laten zien dat de gemeente LHBT-ers steunt. Dat is volgens die partij nodig omdat Zeeuwse LHBT-jongeren vaker aan zelfdoding denken en ook relatief vaak worden gepest.

Schouwen-Duiveland is nog de enige van de dertien Zeeuwse gemeenten waar de regenboogvlag niet wappert. Volgens wethouder Ankie Smit is er te weinig draagvlak in de gemeenteraad. "We hebben er vorig jaar twee keer uitgebreid over gediscussieerd. De vlag uithangen is slechts een symbool. Wij vinden dat we beter kunnen inzetten op diversiteitsbeleid en dat doen we ook. Bovendien wappert de Nederlandse vlag voor iedereen en vinden we het niet nodig voor bepaalde groepen aparte vlaggen uit te hangen", zei de wethouder vorige maand.

Het aantal gemeenten dat de regenboogvlag laat wapperen, groeit in Zeeland gestaag. In 2012 deden alleen Goes, Middelburg en Vlissingen mee. Drie jaar geleden sloten Borsele, Hulst, Sluis en Veere aan en kwam het aantal op zeven. Dit jaar is het aantal regenboogvlaggen dus gestegen tot twaalf gemeenten.

Lees ook:

GSA-netwerk op school (foto: Omroep Zeeland)

Dit jaar wordt Coming-Outdag groots gevierd in Zeeland. Een feestelijke dag, maar met een serieuze ondertoon. Uit onderzoek blijkt dat het aantal zelfmoordgedachten en -pogingen onder lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders fors hoger ligt dan het gemiddelde.

De viering van Coming-Outdag in Zeeland is in Cinecity in Vlissingen. Tijdens de bijeenkomst lanceert staatssecretaris Paul Blokhuis de vernieuwde website Iedereenisanders.nl. Ook wordt de Zeeuwse Parel uitgereikt, een prijs voor vrijwilligers en organisaties die zich hebben ingezet voor lhbt+ gemeenschap. Daarnaast wordt de reizende foto-expositie Queer! geopend. Portretten van Zeeuwen die vertellen hoe het was om uit de kast te komen.

Lhbt'ers zijn vaker depressief

Maar het programma kent ook een serieus onderdeel waarbij aandacht is voor de kwetsbaarheid van lhbt'ers. Zij zijn vaker depressief en worstelen meer dan gemiddeld met zelfmoordgedachten. Daarom lanceert Blokhuis vandaag een campagne om het onderwerp seksualiteit voor jongeren makkelijker bespreekbaar te maken. Onder de hashtag #kweenie krijgen jongeren de boodschap dat het niet erg is om te twijfelen over hun seksuale oriëntatie. Onderdeel van deze campagne is dat zogenoemde influencers hun eigen verhaal vertellen.

Suïcidaliteit onder lhbt'ers

Zelfmoordgedachten: 5x vaker dan gemiddeld

Zelfmoordpogingen: 4x vaker dan gemiddeld

Transgenders hebben het het moeilijkst van de lhbt'ers

Zelfmoordgedachten en pogingen komen even vaak voor bij lhbt'ers in de stad of op het platteland

Een kwart van de andersgeaarden geeft aan dat zelfmoordgedachten duidelijk te maken heeft met hun geaardheid

Na de coming out nemen zelfmoordgedachten af

(bron: 113zelfmoordpreventie)

Overgewaaid uit Amerika

Coming-Outdag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. De Zeeuwse Coming-Outdag is een initiatief van onder meer LHBT Netwerk Zeeland, de Zeeuwse gemeenten, GGD Zeeland, Emergis en 113Zelfmoordpreventie.

Meer over dit onderwerp:
tholen coming out day
Deel dit artikel:

Reageren