Bevrijding Eede herdacht met een wandeling door het dorp

Bevrijding Eede herdacht met een wandeling door het dorp
Bevrijding Eede herdacht met een wandeling door het dorp © Omroep Zeeland
Oorlogswandeling Eede
Onder leiding van gids Wilfried Staelens liepen belangstellenden door het dorp. Ze verzamelden zich om 14.00 uur op het Dorpsplein en bezochten onder meer de plek aan de grens waar Koningin Wilhelmina in 1945 Nederland weer binnen kwam.
<h2>Eede en de Tweede Wereldoorlog</h2><p>Eede lag bij het einde van de bezetting in de frontlinie. De Canadezen lagen achter het <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Leopoldkanaal">Leopoldkanaal</a>, en het 1 km noordelijker gelegen Eede was nog bezet. De Duitsers evacueerden Eede op <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/17_september">17 september</a> <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/1944">1944</a>, waarna ze een groot deel van het dorp verwoestten om vrij schootsveld te krijgen. De Canadezen deden de rest. Toen het dorp op <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/18_oktober">18 oktober</a> <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/1944">1944</a> werd bevrijd was 90% van de huizen verwoest.</p><h2>Monument Wilhelmina</h2><p>Eede kreeg landelijke bekendheid toen <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelmina_der_Nederlanden">Koningin Wilhelmina</a> hier op <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/13_maart">13 maart</a> <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/1945">1945</a> voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem zette, na haar <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningin_Wilhelmina_in_de_Tweede_Wereldoorlog">ballingschap in Engeland</a> tijdens de <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Wereldoorlog">Tweede Wereldoorlog</a>. Op 13 maart 1954 werd het <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Monument_%27De_Nederlandse_Maagd%27">Nationaal Monument "De Nederlandse Maagd"</a> ter herinnering aan deze gebeurtenis door <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Juliana_der_Nederlanden">Koningin Juliana</a> onthuld.</p><p><em>BRON: <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Eede">Wikipedia</a></em></p>

Geen steen overeind

Volgens gids Wilfried Staelens moet het verhaal van de oorlog en de bevrijding nog steeds verteld worden. "Het is ongelofelijk wat een ellende er was in de oorlog, in Eede stond er bijna geen steen meer overeind. En toch hebben onze ouders en grootouders alles weer van nu af aan opgebouwd. We hebben zoveel aan ze te danken."