Bevrijding Eede herdacht met een wandeling door het dorp

In het Zeeuws-Vlaamse Eede is zaterdagmiddag een wandeling gehouden langs historische plekken die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. De wandeling is onderdeel van de activiteiten rond 75 jaar bevrijding.

Onder leiding van gids Wilfried Staelens liepen belangstellenden door het dorp. Ze verzamelden zich om 14.00 uur op het Dorpsplein en bezochten onder meer de plek aan de grens waar Koningin Wilhelmina in 1945 Nederland weer binnen kwam.

Eede en de Tweede Wereldoorlog

Eede lag bij het einde van de bezetting in de frontlinie. De Canadezen lagen achter het Leopoldkanaal, en het 1 km noordelijker gelegen Eede was nog bezet. De Duitsers evacueerden Eede op 17 september 1944, waarna ze een groot deel van het dorp verwoestten om vrij schootsveld te krijgen. De Canadezen deden de rest. Toen het dorp op 18 oktober 1944 werd bevrijd was 90% van de huizen verwoest.

Monument Wilhelmina

Eede kreeg landelijke bekendheid toen Koningin Wilhelmina hier op 13 maart 1945 voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem zette, na haar ballingschap in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 13 maart 1954 werd het Nationaal Monument "De Nederlandse Maagd" ter herinnering aan deze gebeurtenis door Koningin Juliana onthuld.

BRON: Wikipedia

Geen steen overeind

Volgens gids Wilfried Staelens moet het verhaal van de oorlog en de bevrijding nog steeds verteld worden. "Het is ongelofelijk wat een ellende er was in de oorlog, in Eede stond er bijna geen steen meer overeind. En toch hebben onze ouders en grootouders alles weer van nu af aan opgebouwd. We hebben zoveel aan ze te danken."

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Eede bevrijding herdenking
Deel dit artikel:

Reageren