Rijk biedt helpende hand bij het saneren van asbestdaken

Het kabinet maakt geld vrij om burgers en ondernemers te stimuleren om hun asbestdak te verwijderen. Huiseigenaren kunnen uit het fonds geld lenen om hun asbestdak te verwijderen. Eerder dit jaar sneuvelde een verbod op dergelijke daken nog in de Eerste Kamer. In Zeeland heeft ongeveer de helft van alle boeren nog een asbestdak op hun bedrijf.

Asbest dakplaten (archief) (foto: Omroep Zeeland)

Ondanks dat het verbod op asbestdaken eerder dit jaar van tafel ging, wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu aan de slag met het verminderen van dit soort daken. De staatssecretaris wil nog voor het einde van het jaar een samenwerkingsovereenkomst tekenen met provincies, gemeenten, belangenbehartigers en maatschappelijke organisaties.

Voor huiseigenaren kan het ook zonder verbod nog steeds noodzakelijk zijn om hun asbestdak te verwijderen. Asbestdaken zijn steeds lastiger te verzekeren. Ook wordt het steeds moeilijker een hypotheek te krijgen voor een pand waar nog een asbest in het dak zit.

Volgens Van Veldhoven moet voorkomen worden dat asbestvezels in het dak loslaten en op de grond terecht komen. Hou ouder een dak is des te groter is de kans dat dit gebeurt. Mensen die asbestvezels inademen kunnen ernstige ziekten krijgen als stoflongen en longkanker.

Hoeveel geld er in het fonds komt te zitten, is nog niet bekend. Het fonds loopt tot 2028.

Meer over dit onderwerp:
Asbest asbestdak
Deel dit artikel:

Reageren