Boeren twijfelen over deelname landelijk vervolgprotest

Het houdt de gemoederen onder Zeeuwse boeren flink bezig. Het vervolgprotest morgen voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag en bij het hoofdkantoor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven tegen onder meer het stikstofbeleid van de overheid. De boeren twijfelen namelijk of ze wel moeten gaan. Niet elke boer is gecharmeerd van het vervolgprotest én er moet ook nog worden geoogst.

Werken in het land (archieffoto) (foto: Astrid Wiessner-Hoog via Omroep Zeeland Flickr)

Boeren vrezen dat het vervolgprotest uit de hand loopt en dat ze daarmee de sympathie van de burgers verliezen. Het verschil met het eerste protest op 1 oktober is dat het dit keer alleen georganiseerd is door Farmers Defence Force. Bij het vorige protest was ook de organisatie Agractie betrokken. Daardoor is de actie minder georganiseerd en weten veel boeren ook nog niet waar ze aan toe zijn en of ze wel gaan.

De meeste boeren moeten woensdag oogsten

Verschillende Zeeuwse boeren die eerder wel naar Den Haag gingen, twijfelen nu over deelname. Sommigen vinden een vervolgactie te snel omdat ze tijdens de eerste demonstratie de politiek vier weken hebben gegeven om met antwoorden te komen. Anderen vinden de sfeer te grimmig. Maar de meeste boeren moeten woensdag oogsten. Na dagen van regen zien de oogstomstandigheden er woensdag goed uit. De gewassen kunnen niet langer wachten.

Hoeveel Zeeuwse boeren richting Den Haag gaan is nog niet bekend. Twee weken geleden waren er bussen geregeld, dat lijkt nu niet het geval te zijn. Toch zijn er ook boeren die sowieso gaan. Vanuit Zeeuws-Vlaanderen vertrekken tussen de tien en vijftien trekkers. Ze rijden eerst richting Brabant en vervolgens met de boeren daar richting Den Haag.

Protest in Groningen liep uit de hand

De deelnemers vinden het belangrijk om het protestgevoel warm te houden. Toch willen ze niet zulke taferelen zoals afgelopen maandag in Groningen. Daar kwamen boeren naar het provinciegebouw om te protesteren. Dat protest liep uit de hand.

Afgelopen maandag gingen boerenorganisaties ZLTO en ZJAK in gesprek met de Provincie Zeeland. De partijen gaan zich samen hard maken voor werkbare regionale stikstofplannen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland landbouw economie stikstof boerenprotest
Deel dit artikel:

Reageren