Vallende sterren komende nacht, als het tenminste niet bewolkt is..

Als er geen bewolking boven Zeeland hangt, kun je de komende nacht vallende sterren zien. De aarde kruist deze weken de meteorenzwerm Orioniden waardoor er regelmatig lichtstrepen zijn te zien aan de hemel. Komende nacht wordt het hoogtepunt verwacht met de meeste vallende sterren.

Vallende sterren (foto: Robin Hardeman)

Astrofotograaf Jan Koeman uit Kloetinge ligt vannacht weer buiten in zijn tuinstoel om de hemel af te speuren. "De grootste kans dat we ze zien is tegen de ochtend. En als we geluk hebben zijn dat er twintig tot dertig per uur."

De sterrenzwerm van Orioniden komen uit het sterrenbeeld Orion die rond 6.00 uur 's ochtends op zijn hoogste punt staat aan de hemel. Maar volgens Koeman moet je daar niet kijken: "Het is beter om net rond het sterrenbeeld te kijken, een beetje naar het zuiden. Dan heb je de meeste kans."

Jan Koeman is klaar voor de meteorenregen (foto: Omroep Zeeland)

Zeer spectaculair is deze sterrenregen ook niet, want ieder jaar kruist de aarde deze meteorenregen. Toch komt astrofotograaf Koeman er zeker voor uit bed met zijn fotocamera.

Weer

Het blijft door de weersvoorspellingen onzeker of de vallende sterren zijn te zien. Rond middernacht valt er lokaal nog een bui, maar het kan tegen de ochtend opklaren. Er is alleen kans op nevel en mist door een afnemende wind.

Deel dit artikel:

Reageren