GGD: klimaatbeleid kan risico zijn voor de gezondheid

De GGD Zeeland maakt zich zorgen over de negatieve gevolgen van het klimaatbeleid. Sommige maatregelen kunnen een risico zijn voor de gezondheid, zoals geluidshinder door windmolens, luchtverontreiniging door verbranding van biomassa en een ongezonder binnenklimaat door isolatie van woningen.

Dat schrijft GGD Zeeland samen met negen andere regionale GGD's in een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is een reactie op het Klimaatplan, waarin de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord beschreven staan. Dit zijn maatregelen om de nationale CO2-uitstoot tot 2030 met meer dan de helft te verminderen.

Windmolens kunnen hinder veroorzaken wat slecht is voor de gezondheid (foto: Omroep Zeeland)

De regionale GGD's ontkennen niet dat het klimaatbeleid beter is voor onze gezondheid. Maar bij bijvoorbeeld verduurzaming van woningen kunnen naast klimaatwinst ook gezondheidsrisico's optreden. Zo produceren warmtepompen een hinderlijk geluid wat mensen uit hun slaap kan houden, gaan in goed geïsoleerde huizen met een ventilatiesysteem minder vaak ramen open voor frisse lucht en de verbranding van biomassa in de open haard zorgt voor uitstoot en luchtverontreiniging, aldus de GGD's.

Verder kunnen mensen last hebben van de slagschaduw en het geluid van windmolens. Ook de komst van windmolenparken wil nog wel eens stress veroorzaken bij omwonenden. Ook dat is niet goed voor de gezondheid.

Lokaal niveau

De regionale GGD's adviseren daarom om gezondheid mee te nemen in alle afwegingen. "Op lokaal niveau kan de GGD een belangrijke rol spelen in het belichten van gezondheidsaspecten bij klimaatregelingen."

Meer over dit onderwerp:
GGD klimaat klimaatplan
Deel dit artikel:

Reageren