Nicolaaskerk in Kortgene wordt méér dan een kerk

De Nicolaaskerk in Kortgene wordt een multifunctioneel gebouw. Zeeuwen en toeristen kunnen daar niet alleen kerkdiensten bijwonen, maar zich ook onderdompelen in cultuur, historie en gastronomie.

Het initiatief komt van de Stichting Behoud Nicolaaskerk Kortgene. De plannen liggen al tien jaar op tafel, maar kunnen nu eindelijk worden uitgevoerd, want de subsidieaanvraag is vandaag goedgekeurd door Gedeputeerde Staten.

Verpauperen

De kerk is eigendom van de Protestantse gemeente Kats-Kortgene. Die zorgt voor het onderhoud en de exploitatie van het gebouw, maar door het sterk teruglopende aantal leden moet er meer mogelijk worden dan alleen kerkdiensten. "Als de kerkdiensten zouden stoppen, zou het gebouw verpauperen en dat wil niemand", zegt Peter Geysen, voorzitter van de stichting. "Daarom zijn we ontzettend blij met de subsidie want nu kunnen we eindelijk beginnen aan de verbouwing".

herinrichting Nicolaaskerk Kortgene (foto: Stichting Behoud Nicolaaskerk Kortgene)

De subsidie bedraagt 113.000 euro, waarvan de helft uit een Europese subsidie bestaat en de andere helft van de gemeente Noord-Beveland komt. De eerste fase van de verbouwing is inmiddels voltooid. Daarbij zijn vooral bouwkundige ingrepen gedaan.

Banken eruit, stoelen erin

De stichting begint binnenkort aan de tweede fase. "Alle banken moeten eruit. Ze worden vervangen door losse stoelen, er moet een nieuwe vloer met vloerverwarming in, de preekstoel wordt verplaatst en de ingang aan de oostkant van de kerk wordt verplaatst naar de westkant", vertelt Geysen. Naar verwachting zal de verbouwing een half jaar duren.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Reageren