Kernafval niet naar COVRA, maar naar Rusland

Kernafval van de Urenco-fabrieken gaat niet naar COVRA bij Nieuwdorp, maar naar Rusland. Dat blijkt uit antwoorden van de Duitse regering op vragen van de politieke partij Die Linke. In 2017 werd speciaal voor het afval van Urenco een nieuwe opslaghal op het COVRA-terrein gebouwd die 20 miljoen euro heeft gekost.

De nieuwe opslagloods bij de COVRA (foto: Omroep Zeeland)

Het uraniumverrijkingsbedrijf Urenco, met ook een fabriek in Almelo, heeft een contract gesloten om het verarmd uranium naar Rusland te transporteren als grondstof. Volgens de Duitse krant Taz staat in het contract dat er tot 2022 12.000 ton geëxporteerd wordt. Urenco vindt dat verarmd uranium een grondstof is en geen radioactief afval, wat niet geëxporteerd mag worden.

Dat is omstreden, omdat het percentage bruikbaar materiaal zo laag is, dat het amper kan worden gebruikt, waardoor het eigenlijk moet worden opgeslagen bij COVRA in Nieuwdorp. Ruim 10 jaar geleden stopte Urenco onder grote druk met het vervoeren van verarmd uranium naar Rusland, maar gaat daar nu weer mee verder.

'Speciaal gebouwd voor Urenco'

Twee jaar geleden werd door prinses Beatrix de nieuwe opslagloods voor verarmd uranium geopend in Vlissingen-Oost. De plaatsvervangend COVRA-directeur zei toen dat de loods speciaal is gebouwd voor het verarmd uranium afkomstig van Urenco.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Beveland Nieuwdorp Covra Urenco
Deel dit artikel:

Reageren