SOS-ketting: ouderwets, maar doeltreffend

Vroeger zag je ze veel, mensen met SOS ketting om hun hals. Hoewel dat tegenwoordig minder is, kan nieuwe technologie niet op tegen de doeltreffendheid van het kettinkje. "In de rimboe heb je geen bereik op je telefoon," aldus Lies Rozendaal uit Renesse, vertegenwoordiger van de SOS sieraden in Nederland.

Het bedrijf SOS Talisman bestaat bijna vijftig jaar. Begonnen in Santpoort, maar sinds twintig jaar gezeteld in Renesse waar aan huis de boel wordt ingepakt en opgestuurd. De SOS sieraden komen uit Zwitserland en waren in de jaren zeventig en tachtig een ware hype.

Tweehonderd per week

Hoewel dat het niet meer is, verkopen ze nog steeds goed, zegt eigenares Lies Rozendaal. "Ik lever aan juweliers en apothekers, maar ook aan particulieren. Van jongelui die gaan backpacken tot ouderen die dementeren. Gemiddeld verkoop ik er zeker tweehonderd per week."

Lies Rozendaal uit Renesse is eigenaar van een bedrijf dat SOS sieraden op de markt brengt (foto: Omroep Zeeland)

Het SOS kettinkje doet misschien wat ouderwets aan, maar volgens Lies Rozendaal kan een mobiele telefoon de functie niet vervangen. "Een telefoon kun je kwijtraken, je rugtas met paspoort kan gestolen worden, maar die SOS-ketting draag je op je lichaam. Daar kan niets tegenop."

Briefje uit de jaren zestig

David Kaljouw van de politie Zeeland/West-Brabant kreeg ooit te maken met een oudere dame die zo'n SOS ketting om had. "Op het briefje stond heel klein een naam en adres geschreven. Dat had ze in de jaren zestig gedaan. Hoewel het adres niet meer klopte, kwam het toch nog van pas in de jaren 2000 vanwege haar naam!"

Het strookje waar je belangrijke informatie op kan schrijven (foto: Omroep Zeeland)

De SOS capsule is bestand tegen water en hitte. In de capsule zit een waterbestendige invulstrookje van 32 cm lang. Je kunt daarop je naam, geboortedatum, telefoonnummers en medische informatie opschrijven.

Niet reanimeren

De laatste jaren ziet Lies Rozendaal een nieuwe doelgroep die een SOS ketting aanschaffen. "Dat zijn mensen die duidelijk maken dat ze niet gereanimeerd willen worden als hen iets overkomt. Ook daar is het papieren strookje geschikt voor."

Deel dit artikel:

Reageren