COVRA gelaten over bericht dat verarmd uranium naar Rusland gaat

COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radio-actief Afval, wacht rustig af tot verarmd uranium van de Urenco-fabrieken naar Nieuwdorp wordt gebracht. Plaatsvervangend directeur Ewoud Verhoef reageert gelaten op berichten dat Urenco vooralsnog kiest voor Rusland.

De nieuwe opslagloods bij de COVRA (foto: Omroep Zeeland)

Het uraniumverrijkingsbedrijf Urenco, met ook een fabriek in Almelo, heeft volgens Duitse bronnen een contract gesloten om het verarmd uranium als grondstof naar Rusland te transporteren. Volgens Urenco is het verarmd uranium een grondstof en geen radioactief afval, wat niet geëxporteerd mag worden.

Dat is omstreden, omdat het percentage bruikbaar materiaal zo laag is, dat het amper kan worden gebruikt, waardoor het eigenlijk moet worden opgeslagen bij COVRA in Nieuwdorp.

'Wij zijn er klaar voor"

Bij COVRA is speciaal voor het verarmde uranium van Urenco een nieuwe opslagloods gebouwd. Twee jaar geleden verrichtte prinses Beatrix de opening. Directeur Verhoef zegt dat het tempo waarin die hal wordt gevuld aan Urenco is. "Wij moeten zorgen dat we klaar zijn voor de opslag, en dat zijn we."

COVRA-drecteur over keuze Urenco voor Rusland

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Nieuwdorp COVRA verarmd uranium Urenco
Deel dit artikel:

Reageren