NOS-journalist Robert Bas zat vast in Torentijd

NOS-verslaggever Robert Bas heeft vastgezeten in gevangenis Torentijd in Middelburg. Bas werd gisteren op bevel van de rechter-commissaris in Rotterdam in gijzeling genomen, omdat hij niet bereid was als getuige vragen te beantwoorden in een moordzaak.

NOS-verslaggever Robert Bas in de rechtbank (foto: ANP)

De zaak waarin Bas geen vragen wil beantwoorden gaat over de vergismoord op ggz-directeur Rob Zweekhorst. Hij werd in 2014 doodgeschoten in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs. De schutter zag hem aan voor een vijand in de drugswereld.

De rechter wilde van Bas meer weten over een vraag die hij aan een bron stelde. Gesprekken tussen de verslaggever en zijn bron zijn afgeluisterd. De rechter wilde weten waarom de journalist die vraag stelde, omdat de vraag "heel belangrijk" is voor het onderzoek. Dat weigerde Bas te vertellen, omdat hij zijn bron wilde beschermen.

Sinds vanmiddag is de NOS-verslaggever weer op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank heeft zijn gijzeling opgeheven. Volgens de rechters beroept Bas zich terecht op zijn verschoningsrecht.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Torentijd Robert Bas
Deel dit artikel:

Reageren