Werkgroep Trekdijk voelt zich niet serieus genomen: 'Het hele proces blijkt één grote poppenkast'

Werkgroep Trekdijk voelt zich niet serieus genomen: Het hele proces blijkt één grote poppenkast te zijn geweest!'
De oproepen tot demonstreren worden vooral gedaan op de Facebookpagina 'Houd de Trekdijk groen', maar ook hangen er in Nieuw- en Sint Joosland verschillende spandoeken. De actievoerders willen maandag 4 november gaan demonstreren bij het stadskantoor in Middelburg.
<p>De oproep luidt als volgt: <em>"Er zijn nog steeds partijen die de hele Trekdijk liever in een industrieterrein zien veranderen categorie 4.1, en in ruil mogen wij dan wat bomen er om heen planten, zodat je over twintig jaar alleen nog geluid- en stankoverlast hebt, maar de ellende wel een beetje verscholen zit achter een rijtje bomen.</em></p><p><em>Onze gezondheid, de waarde van onze huizen en ons leefgenot staan onder druk. Genoeg reden om ze weer eens ons standpunt duidelijk te maken! Zet de datum alvast in je agenda, de flyer volgt deze week!"</em></p>

Tegenstand bedrijventerrein

De groep wil geen bedrijventerrein in milieucategorie 4.1 rondom de Trekdijk. Bedrijventerreinen worden ingedeeld in milieucategorieën. Door die indeling kunnen gemeentes inschatten op welke afstand een bedrijventerrein van een woongebied gebouwd kan worden. Dit heeft te maken met hoeveel overlast een bedrijf geeft. Op een bedrijventerrein met categorie 4.1 kunnen verschillende soorten fabrieken staan.
De werkgroep bestaat voornamelijk uit inwoners van Nieuw- en Sint Joosland. Zij vrezen voor de leefbaarheid in hun dorp met de komst van een nabijgelegen bedrijventerrein. Het terrein moet 14,7 hectare worden, met een groene strook van 3,3 hectare daaromheen.
Oproep tot demonstratie Trekdijkplannen.
Oproep tot demonstratie Trekdijkplannen. © Dana Schouw

Niet gehoord

De werkgroep bedacht verschillende alternatieven voor het gebied, maar volgens hen waren die tevergeefs: "Onze plannen worden afgeschoten, niet beargumenteerd óf er wordt überhaupt niet eens naar gekeken. Het hele participatieproces blijkt één grote poppenkast te zijn geweest", vertelt Dana Schouw van werkgroep Trekdijk.
John de Rijke, voorzitter van de werkgroep bevestigt dat. "Vorig jaar hebben we ook weer een goed alternatief ingediend voor het gebied Trekdijk en dat werd vorige week pas besproken. Dan voel je je toch niet serieus genomen", aldus De Rijke.