Provincie wil uitval in Zeeuws onderwijs tegengaan

Uitval in het vmbo, mbo en hbo moet worden tegengegaan. Dat wil provincie Zeeland. In het vmbo en mbo strandt nu een kwart van de studenten in het eerste studiejaar. In het hbo gaat het zelfs om een derde. Een speciaal congres, deels betaald door de provincie, moet daar verandering in gaan brengen.

Archieffoto Zeeuwse middelbare school (foto: Omroep Zeeland)

Het congres moet ertoe gaan leiden dat Zeeuwse bedrijven en scholen met elkaar in gesprek gaan. Nu gebeurt dat nog te weinig. Volgens gedeputeerde Harry van der Maas ligt daar een groot deel van de oplossing voor de uitval. "Jongeren moeten optimaal begeleid gaan worden. Dat betekent dat je moet werken aan hun motivatie. Dus ze moeten weten waar je naartoe gaat, dus het uiteindelijke bedrijf waar je een plek gaat krijgen en werken aan dingen die je mooi en zinvol vindt."

Concreet maken

Om dat te kunnen bereiken moeten, volgens Van der Maas, bedrijven aangeven welke vaardigheden jongeren nodig hebben als ze daar willen werken. Op die manier kunnen scholen en docenten aan de slag met jongeren om aan die vaardigheden te werken met de jongeren. "Als je het zo concreet maakt dan gaat die jongere gemotiveerd raken om dat te willen of dat ie zegt nou dat type beroep ligt mij minder ik kies toch voor een ander beroep."

ITEM Uitval onderwijs

De provincie betaalt 10.000 euro voor het 'Loopbaanoriëntatiecongres' dat op 16 januari volgend jaar gehouden zal worden. Van der Maas is er van overtuigd dat door het organiseren van dit congres de uitval zal afnemen. "Ik weet zeker dat als we dit breder onder alle scholen onder de aandacht kunnen brengen dan zullen minder studenten en scholieren uitvallen."

Deel dit artikel:

Reageren