Terneuzen wil tweegramsnorm voor coffeeshop Miami

TERNEUZEN - Drugstoerisme Lonink hoopt dat deze maatregel het drugstoerisme naar Terneuzen nog meer zal ontmoedigen. Drugstoerisme is al afgenomen na de sluiting van megacoffeeshop Checkpoint in 2008. Toch bleek bij tellingen in 2009 dat de bezoekersaantallen bij de overgebleven coffeeshop toegenomen waren. In het voorjaar van 2009 waren het 470 bezoekers per dag, in het najaar 600. Driekwart van de bezoekers blijkt nog steeds buitenlands te zijn. Checkpoint ontving dagelijks meer dan 2000 klanten per dag.
Tweegramsnorm De tweegramsnorm werd eerder al genoemd in het vonnis van de rechtbank over Checkpoint. Het zou de hoeveelheid wiet zijn die een buitenlander redelijkerwijs nog in Nederland op kan roken voor hij de grens weer overgaat. Of coffeeshop Miami instemt met de eis van Lonink is nog niet bekend.
Pasjessysteem Lonink wilde de overlast van drugstoerisme eerder voorkomen met het pasjessysteem. Coffeeshops mogen dan alleen softdrugs verkopen aan leden met een pasje en legitimatie. En een klant mag maximaal 3 gram softdrugs per dag aanschaffen. Het systeem moest de verkoop van softdrugs terug brengen. Hij denk nu toch dat de tweegramsnorm effectiever is.
Alleen lokale bezoekers Lonink wil met de maatregelen zorgen dat er alleen lokale klanten de coffeeshop bezoeken.
De burgemeester van Terneuzen neemt binnenkort een definitief besluit over de aanpassing van het gedoogbeleid.