Herdenkingsmonument Dishoek: It's marvelous!

Chuck Harris is 96 en komt elk jaar naar Dishoek om zijn maten te herdenken. Vijfenzeventig jaar geleden sneuvelden zij tijdens de strijd die in de duinen werd geleverd tegen de Duitsers. Al die jaren was er geen officieel monument, tot nu. En daar is Harris heel trots op: "They deserved it".

Het monument is een initiatief van de Dorpsraad Koudekerke. Anton van Haperen:"Er is hier wel een plakkaat maar geen officieel monument. Veel veteranen en nabestaanden keren ieder jaar terug om te herdenken wat er hier is gebeurd en om hun geliefden te eren. Ze verdienen wat ons betreft een monument."

Hoge duinovergang

Het monument staat boven op de duinen. In een lange stoet trokken de veteranen, commando's, nabestaanden en genodigden de hoge duinovergang op. Voor de mensen die slecht ter been zijn reed er een speciaal busje. Voorafgaand was er een speciale kerkdienst op het plein in Dishoek en werd er een minuut stilte gehouden.

Bunker

Ook de 96-jarige Mark Packer is blij met het monument: "It's marvelous. We kwamen naar Walcheren om te vechten. Ik was achttien jaar destijds. Ik kan me de kogels en de strijd nog goed herinneren." Packer was destijds eerste die bij de Duitse bunker aankwam.

Meer over dit onderwerp:
Slag om de Schelde dishoek monument
Deel dit artikel:

Reageren