Voorarrest twee Hrieps-verdachten verlengd

Voorarrest twee Hrieps-verdachten verlengd
Voorarrest twee Hrieps-verdachten verlengd © Omroep Zeeland
De rechtbank in Middelburg
De rechtbank in Middelburg © Omroep Zeeland
Er zijn de avond van de overval twee verdachte auto's gesignaleerd. Een witte en een lichtgrijze. De witte auto zou door Vlissinger zijn geleend van de jongste vrouwelijke verdachte die inmiddels de zaak thuis afwacht. Voor dat uitlenen zou ze 200 euro hebben gekregen. Ze heeft 56 dagen in voorarrest gezeten.
De familie van de Vlissinger heeft na de overval volgens de officier van justitie ook uitgaven gedaan die ze niet kunnen verklaren. Zo werd er een dure vakantie naar Kos geboekt en werd 2.000 euro aan een deurwaarder betaald.
Ik ontken en verder beroep ik me op mijn zwijgrecht
Verdachte Goesenaar aan het eind van de zitting
De gesignaleerde grijze auto zou van de Goese verdachte zijn geweest. De deuken op zijn auto komen volgens de officier van justitie overeen met deuken op een gesignaleerde auto. Ook zou de betrokkenheid van de Goesenaar in een afgetapt telefoongesprek naar voren komen. De man zelf ontkent sinds zijn aanhouding alle betrokkenheid.
De ruit in de voordeur werd door drie gemaskerde mannen ingeslagen om binnen te komen
De ruit in de voordeur werd door drie gemaskerde mannen ingeslagen om binnen te komen © HV Zeeland
<h2>De overval</h2><p>De overval gebeurt net nadat de 25ste editie van festival Hrieps is afgelopen. 7.500 bezoekers hebben heel de dag contant betaald op het festivalterrein. De opbrengst wordt naar het ouderlijk huis van organisator Hugo Kramer gebracht. Rond kwart over 3 's nachts dringen drie gemaskerde mannen het huis binnen en ze gaan er met de dagopbrengst van door. De organisatie schat dat het om een half miljoen euro gaat.</p>
De officier van justitie was verder terughoudend met het delen van informatie. De advocaten van de verdachten hekelden die houding van het openbaar ministerie. Ze vroegen zich af hoe zij hun werk op deze manier zouden moeten doen. Op basis van de in hun ogen weinige processtukken zouden hun cliënten de zaak thuis moeten kunnen afwachten. Dat onderbouwden ze met het feit dat er geen DNA van hun cliënten in de woning is aangetroffen en dat het er naar uitziet dat een inhoudelijke behandeling van de zaak nog wel even op zich zal laten wachten.

Applaus

De rechtbank ging er niet in mee en verlengd het voorarrest van de verdachten tot de volgende zitting op 14 januari. Die beslissing kon op applaus rekenen van de Hrieps-organisatie die in de rechtszaal zat als toeschouwer.
Wel houdt de rechtbank het Openbaar Ministerie aan de belofte om binnen twee weken een dossier op te sturen naar de verdediging. Zij kunnen dan in de loop van december onderzoekswensen indienen en hoeven zo niet te wachten op de volgende zitting. De Vlissingse verdachte zei aan het eind van de zitting: "Ik heb er niets mee te maken." "Ik ontken en verder beroep ik me op mijn zwijgrecht", aldus de verdachte Goesenaar.
<h2>Andere verdachten</h2><p>Naast de twee mannen die vandaag op zitting staan, zijn er nog acht verdachten. Zes daarvan zijn aangehouden. Van die zes mogen de twee vrouwen de zaak thuis afwachten. De andere vier mannen zitten in voorarrest.</p>