Jeugddictee in Sluis: is het leiden of lijden?

Kinderen van basisscholen de Zeemeeuw, Schuttershoek en de Nieuwe J.H. van Daleschool uit de gemeente Sluis zaten vandaag niet in de klas, maar deden een dictee in het Belfort. Uit de groepen 7 en 8 waren de beste kinderen gekozen die meededen aan de finale van het Johan Hendrik van Dale jeugddictee.

Het jeugddictee in Sluis (foto: Omroep Zeeland)

Voordat de kinderen naar het Belfort mochten, werd er eerst een voorronde gehouden in de klas. Daar waren Wim Eggermont (verkleed als Johan Hendrik van Dale) en Soan Lan Le bij, namens de stichting J.H. van Dale. De vier beste leerlingen mochten hun klas vertegenwoordigen tijdens de finale vandaag.

Het dictee werd uiteindelijk gewonnen door Senne Blok uit Breskens. De tweede plek ging naar Syenne Geernaerts, ook uit Breskens. Derde werd Manishia Sardjoepersad uit IJzendijke. Het prijzenpakket bestond uit het stripboek 'De scherpschutter, de slag om de Schelde', het Guinness Book of Records 2020 en een pen met veertjes. De drie meiden mogen het volgend jaar weer opnemen tegen de nieuwe lichting zevende- en achtstegroepers.

Ondanks dat het een jeugddictee was, was het geen gemakkelijk dictee. De eerste twee zinnen van het dictee luidden namelijk zo:

1. Wij leven in een vrij land. Wij bezitten vrijheid, en dat leidt tot blijheid. Er zijn voor zover mij bekend geen landen meer, waar mensen lijden onder slavernij.

2. In de Tweede Wereldoorlog ging ons land gebukt onder onvrijheid, we leefden toen onder het juk van de Duitse bezetter. Die probeerde ons eronder te krijgen, maar dat lukte mooi niet.

Aan de deelnemers werd gevraagd de dikgedrukte woorden correct te spellen.

Een dictee van Rein leentfeer (foto: Omroep Zeeland)

Johan Hendrik van Dale was leraar en woordenboekenschrijver uit Sluis. Om hem ter herdenken worden er sinds 2018 dictees gehouden, naar idee van Rein Leentfaar. Leentfaar is groot dicteefanaat, werd in 2010 vierde bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal, schreef mee aan vele woordenboeken en schrijft de dictees. Het kinderdictee van vandaag ging over de Tweede Wereldoorlog, de Slag om de Schelde en het herdenken van deze gebeurtenissen.

Meer over dit onderwerp:
sluis jeugddictee johan hendrik van dale
Deel dit artikel:

Reageren