'Nieuwe houtkachels niet schoner, maar minder vies'

De Nederlandse houtkachelbranche verkoopt vanaf 1 januari een milieuvriendelijkere houtkachel dan voorheen; de EcoDesign houtkachel. De Stichting Houtrookvrij is daar blij mee, maar blijft strijden voor een algeheel verbod op hout stoken.

De nieuwe EcoDesign kachels leveren een hoger rendement en stoten minder fijnstof uit", zegt Dieter Piëntka van de Stichting Houtrookvrij, "Maar de nieuwe EcoDesign kachels zijn niet schoner, ze zijn minder vies." Volgens hem is het een mooie eerste stap, maar "ook een EcoDesign kachel is nog altijd vele malen viezer dan een gasgestookte CV-ketel", vertelt Piëntka in zijn achtertuin, waar hij iedere dag met specialistische apparatuur de luchtkwaliteit meet.

De Stichting Houtrookvrij blijft daarom strijden voor een algeheel verbod op het stoken van hout binnen de bebouwde kom. "Het stinkt en het bevat enorm veel giftige stoffen zoals benzeen, dioxinen, PAK's en fijnstof. Daar wil ik niet aan worden blootgesteld."

Die ultrafijnstof deeltjes kunnen dus nog sneller gezondheidsklachten veroorzaken."
Dieter Piëntka - Stichting Houtrookvrij

De invoer van de strengere regels heeft ook een schaduwkant meent Piëntka. Hij is bang dat er een onterecht positief beeld ontstaat rondom de nieuwe schonere houtkachels. "De burger denkt duurzaam te stoken met die nieuwe kachel, want zo wordt de Ecodesign-kachel nu verkocht. Dat noemen we het rebound-effect. Als straks steeds meer mensen met die Ecodesign-kachel stoken, komen er netto steeds meer schadelijke stoffen in de lucht."

Ultrafijnstof

Bovendien zijn de nieuwe efficiënter brandende houtkachels volgens Piëntka niet per se schoner als het aankomt op de uitstoot van ultrafijnstof. "Wij zijn bang dat met het efficiënter worden van houtkachels er steeds meer ultrafijnstof deeltjes vrij komen. En die ultrafijnstof deeltjes dringen nog makkelijker het lichaam binnen dan de grotere fijnstof deeltjes en kunnen dus nog sneller gezondheidsklachten veroorzaken."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
regelgeving houtrook ecodesign houtkachel
Deel dit artikel:

Reageren