Wessel te Gussinklo wint Zeeuwse Boekenprijs

In de Zeeuwse Bibliotheek werd De Hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo gekozen tot beste Zeeuwse boek van 2019. De jury van de Zeeuwse Boekenprijs noemde de roman van Te Gussinklo een magistrale roman en een literair werk van blijvend grote betekenis. De schrijver zei in zijn dankwoord dat hij alhoewel hij pas sinds 2007 op Noord-Beveland woont, Zeeland ziet als het landschap van zijn ziel.

Vijf boeken waren er genomineerd uit de 65 inzendingen van dit jaar.
Het bestverkochte boek ooit van Sanne Blauw, Cultuur wordt Kultuur van Lo van Driel, De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo, Jagersmaan van Jan Vantoortelboom en Het ontbreken hoor je niet van Chawwa Wijnberg.

De vijf genomineerde boeken (foto: Omroep Zeeland)

Naast de Zeeuwse boekenprijs werden er ook prijzen uitgereikt voor de beste wetenschappelijk uitgave aan Katie Heyning en Veronica Frenks voor hun boek Van wijs en waan, 250 jaar verzamelen en de prijs voor de meest originele uitgave ging naar Het boek van het leven van Floortje Zwigtman en Sassafras de Bruin.
De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel, een oeuvreprijs voor een Zeeuwse auteur ging naar schrijver Jan Vantoortelboom.

De Jury van de Zeeuwse boekenprijs bestond dit jaar uit Han Polman, commissaris van de Koning, Anya Marinissen en Perry Moree van de ZB, kunstenaar Yvon Né, documentairemaker Margot Schotel en Arie-Leen Kroon van de PZC.

De Zeeuwse Boekenprijs werd dit jaar voor zeventiende keer uitgereikt en is de hoogste prijs die een Zeeuwse auteur kan winnen op het gebied van literatuur en non-fictie. Hij wordt door de jury van de ZBP toegekend aan wat naar haar idee het beste Zeeuwse boek van dat jaar is.
Het boek kan geschreven zijn door een Zeeuwse auteur en/of een Zeeuws onderwerp hebben.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg ZB Zeeuwse boekenprijs
Deel dit artikel:

Reageren