Volkerak-Zoommeer blijft voorlopig zoet

Het weer zout maken van het Volkerak-Zoommeer is voorlopig van de baan. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Volkerak-Zoommeer zoet of zout (foto: Omroep Zeeland)

Het plan om het gebied weer in verbinding te brengen met de Oosterschelde stuit op te veel weerstand van met name boeren. Het voorstel voor verzilting van het Volkerak-Zoommeer maakte onderdeel uit van het Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). Hiervoor zijn voor zestien gebieden plannen ontwikkeld voor herstel van de waterkwaliteit, bescherming tegen erosie en het terugbrengen van natuurlijke omstandigheden.

Belangrijke zoetwatervoorraad

De toekomstplannen voor het Volkerak-Zoommeer stuiten op veel weerstand. Tientallen landbouw- en natuurorganisaties, bedrijven en andere regionale belanghebbenden vrezen voor het verlies van een belangrijke zoetwatervoorraad in het gebied. Ook twijfelen zij aan het nut van het project voor de natuurwaarden in het gebied.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
zoet zout volkerak-zoommeer boerenorganisaties
Deel dit artikel:

Reageren