Oorlogsheld Dirk de Witte heeft een herdenkingsbord

Oorlogsheld Dirk de Witte heeft een herdenkingsbord
Oorlogsheld Dirk de Witte heeft een herdenkingsbord © Omroep Zeeland
Oorlogsheld Dirk de Witte heeft een herdenkingsbord
Het bord werd onthuld door Dirk de Bruijne, de 83-jarige kleinzoon van Dirk de Witte. "Ik vind het mooi dat dit er nu is, dat er aan hem gedacht is. Er is nooit bij stilgestaan wat hij gedaan heeft." Hij is trots op zijn opa, mede dankzij het boek dat over hem is verschenen.
Schrijfster Reineke van Wouwe stuitte bij het schrijven van haar Zeeuwse familiegeschiedenis 'De Melksalon' op dit verhaal van haar oudoom. Zij nam het initiatief om hem, in samenwerking met de Heemkundige Vereniging en de gemeente Terneuzen, te eren met een herinneringsbord aan de Schuttershofweg in Terneuzen.

Dodendraad

Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog, maar de grens met België, dat wel was bezet door de Duitsers, was versperd met de Dodendraad. Dat was een elektrisch draad met 2.000 volt. De Witte was chauffeur van de Duitse vice-consul Mathieu Blankers die gezeteld was in Terneuzen. Doordat zowel Blankers als De Witte in Duits uniform gekleed was, konden zij vrij de Dodendraad passeren, zonder gecontroleerd te worden. De Witte voorzag de Belgen van informatie over grensversterkingen en troepenverplaatsingen. Die papieren verstopte hij in het reservewiel van zijn auto.

James Bond

Als een soort James Bond werkte De Witte bijna drie jaar voor de Belgen toen hij onderweg naar Brussel hoorde, dat hij bij de volgende rit gearresteerd zou worden. Hij bedacht een list, dat zijn auto kapot was en naar de garage moest, en reed snel naar het veilige Zeeuws-Vlaanderen.
Dirk de Witte kreeg in 1921 uit naam van de Belgische koning Albert I het Burgerlijk Kruis van Verdienste Eerste Klas, 1914-1918, een ereteken voor buitengewone daden van moed, opoffering en menslievendheid.
De Witte was chauffeur voor de Duitsers, maar spion voor de Belgen
De Witte was chauffeur voor de Duitsers, maar spion voor de Belgen © RvWouwe
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>