Veroordeling moordenaar John Smidt is terecht, zegt adviseur Hoge Raad

De veroordeling van een 38-jarige man uit Axel wegens het medeplegen van poging tot afpersing en moord op de 86-jarige John Smidt, ook uit Axel, kan in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal (AG) Harteveld vandaag aan de Hoge Raad. De Axelaar werd door het gerechtshof veroordeeld tot 24 jaar cel.

John Smit werd achtergelaten in een sloot (foto: OZ)

John Smidt werd op 23 oktober 2012 om het leven gebracht. Twee mannen, onder wie de 38-jarige man uit Axel, zijn daarvoor veroordeeld. De man uit Axel is in cassatie gegaan omdat zijn mededader in de gevangenis verklaard zou hebben tegen twee geestelijken, dat hij alleen heeft gehandeld. De twee geestelijken beroepen zich in een eerdere rechtszaak op hun verschoningsrecht, dus weigerden te getuigen. Het gerechtshof in Den Bosch ging hiermee akkoord.

De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de beslissing van het gerechtshof te vernietigen, omdat beide geestelijken eigenlijk geen geestelijken zijn en daarom zich ook niet kunnen beroepen op het verschoningsrecht. Bovendien vindt de advocaat dat hij door het verschoningsrecht een kans ontnomen is om de twee hierover te bevragen.

Cassatieklacht gaat niet op

Volgens de advocaat-generaal gaat de cassatieklacht niet op. Volgens hem komt de twee geestelijken het verschoningsrecht toe. Dat de verdediging de twee hierdoor niet kan verhoren klopt, maar dit staat volgens de advocaat-generaal een eerlijk proces niet in de weg 'omdat uit andere bronnen voldoende informatie is verkregen over de beweerdelijke uitlatingen van de medeverdachte'.

Ook de andere cassatieklachten leiden in de visie van de advocaat-generaal niet tot vernietiging van de uitspraak. De veroordeling en de opgelegde straf kunnen dan ook in stand blijven.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Bron: Hoge Raad

John Smidt werd in de nacht van 23 oktober 2012 op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Twee mannen wachtten Smidt op in een park tijdens het uitlaten van zijn hond. Smidt werd daar ernstig mishandeld en is vervolgens in de kofferbak van zijn eigen auto gelegd. Onderweg is een paar keer gestopt en is Smidt op zeer gewelddadige wijze mishandeld met het doel zijn pincode te verkrijgen. Daarbij werd een deel van zijn oor afgesneden en is zijn wijsvinger achterover gedrukt. Uiteindelijk is hij door vele messteken om het leven gebracht en is hij achtergelaten in een sloot. Daarna hebben de verdachten het huis van het slachtoffer doorzocht naar zijn pincode en zijn vergeefse pogingen gedaan om geld op te nemen.

Het gerechtshof vond onder meer bewezen dat de verdachte in kwestie zich schuldig heeft gemaakt aan moord. De verdachte werd veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. Hij stelde beroep in cassatie in. De medeverdachte is inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot 15 jaar celstraf.

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 7 januari 2020.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Axel Hoge Raad moord John Smidt cassatie
Deel dit artikel:

Reageren