GroenLinks boos over suggestie om Grevelingenmeer beschermde status af te pakken

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks is boos over de suggestie om de beschermde status van het Grevelingenmeer af te pakken. Tijdens het debat over de stikstofcrisis stelde de VVD voor om het meer de Natura2000-status af te nemen.

Grevelingenmeer bij Zonnemaire (archief) (foto: Jeannette de Vlieger)

Volgens de VVD is de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer al niet goed en kan dat ook niet verbeterd worden omdat het gevolgen zou hebben voor natuur rondom het natuurgebied. Dat leidde bij GroenLinks tot woedende reacties. "De VVD is altijd op pad om de status van natuurgebieden af te halen", zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.

Bromet geeft toe dat de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer te wensen over laat, maar volgens haar is het niet-beschermen van het meer niet de oplossing. "Als iets niet in goede staat verkeerd, moet je zorgen dat er maatregelen worden genomen om die staat te verbeteren", legt Bromet uit. Volgens het Kamerlid is de beschermde status ook de garantie dat een natuurgebied natuur blijft.

Toch vreest GroenLinks niet dat het Grevelingenmeer op korte termijn zijn beschermde status kwijt raakt. De Natura2000-gebieden zijn aangewezen door de Europese Unie. Die moet Nederland dan ook toestemming geven om de status af te pakken en dat is een lang en moeizaam proces.

Deel dit artikel:

Reageren