Extreme weersomstandigheden zorgen voor extra slecht jaar voor de bonen

De bonentelers hebben dit jaar, net als 2018, een erg slechte oogst. Waar ze normaal 3.500 kilo per hectare oogsten, is dat nu maar 2.500 tot 3.000 kilo per hectare. Door de droogte van afgelopen zomer en de vele regen van de laatste weken zijn de bonen verrot en kunnen ze niet de verkoop in.

"Het is voor de telers natuurlijk gewoon heel erg zuur", zegt Ben Thomaes van bonenopslagplaats Termont&Thomaes in Biervliet. Hij ziet aan veel bonen die hij binnen krijgt dat ze niet goed zijn. "Je ziet gewoon dat er veel vlekjes en plekjes op de bonen zitten. We kunnen daar niks mee, dus dat is gewoon afval", vertelt Thomaes.

Met het veranderende klimaat in het vooruitzicht ziet de toekomst voor de bonentelers er niet echt goed uit. "Dat geldt niet alleen voor de bonen maar ook voor meerdere producten tegenwoordig. We zijn natuurlijk gewoon afhankelijk van het weer", zegt Thomaes. Hij pleit voor een hogere prijs voor de bonen en zelfs een andere manier van telen om de bonenteelt in Zeeland stand te houden.

Meer over dit onderwerp:
Bonenoogst
Deel dit artikel:

Reageren