Nabestaanden verkeersslachtoffers komen samen: 'spreken is goud'

Een indrukwekkende bijeenkomst zondagmiddag in Middelburg: zo'n honderd nabestaanden van verkeersslachtoffers herdachten hier hun dierbaren. Het thema van de herdenking was 'Zwijgen is zilver, spreken is goud'. De herdenking is altijd op de derde zondag van november en wordt over de hele wereld gehouden.

De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers. Volgens de stichting worden nabestaanden steeds minder gesteund door hun omgeving en wordt er van ze verwacht dat ze snel klaar zijn met hun rouwproces. Daarom heeft de organisatie deze herdenking bedacht; er is tijd en ruimte om te rouwen.

"Iedereen hier heeft een verlies geleden en met elkaar is het een gedeeld verlies. En wij zwijgen daar vandaag niet over", vertelt Fleur van der Bij. Van der Bij heeft in 1996 haar zusje verloren bij een verkeersongeval. "Praten met mensen buiten die kring, die niemand hebben verloren is moeilijker. Die mensen denken vaak: het is toch al zo lang geleden", zegt Van der Bij.

Witte rozen voor verkeersslachtoffers (foto: Omroep Zeeland)

Organisator Kees van Bruchem bevestigt Fleurs verhaal. "Op je werk ga je al snel weer over tot de orde van de dag. Hier, bij deze bijeenkomst, willen wij daarom nabestaanden de ruimte geven om tóch hun verhalen te delen en andere nabestaanden te steunen."

Tijdens de herdenking kwamen zowel gastsprekers als nabestaanden aan het woord. Voor ieder verkeersslachtoffer werd er een witte roos in een vaas gezet. De vaas stond tussen twee fotowanden in waar de foto's van de slachtoffers hingen.

Organisatie

De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en Fonds Slachtofferhulp.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg herdenking verkeersslachtoffers
Deel dit artikel:

Reageren