Grenslanders in België succesvoller dan in Nederland

De serie Grenslanders is in Belgie een stuk beter bekeken dan in Nederland. In België keken er meer dan twee keer zoveel mensen naar de dramaserie die grotendeels in Zeeuws-Vlaanderen is opgenomen.

De poster van Grenslanders. (foto: Grenslanders)

Gemiddeld stemden een kleine miljoen Belgen iedere week op de televisieserie af. "Zo zie je dat het erg veel verschil maakt hoe een serie wordt geprogrammeerd", zegt de uit Terneuzen afkomstige filmmaker Erik de Bruyn. "De VRT zag misschien meer in de serie dan de NPO, programmeerde pas ruim na de zomervakantie en één aflevering per keer. Dat heeft blijkbaar gewerkt."

In de tv-serie wordt aan de Vlaamse kant van de landsgrens een Afrikaans meisje gevonden. Terwijl de Belgische gerechtspsychiater Bert Dewulf (50) zich het lot aantrekt van het zwaar getraumatiseerde meisje, onderzoekt Tara Dessel, een Nederlandse politie-inspecteur van Surinaamse afkomst, een schietpartij op een plezierjacht. Al snel blijkt er een verband te zijn tussen beide zaken.

In Nederland werden de afleveringen per twee vanaf 25 augustus uitgezonden. In België ging de serie pas op 8 september van start en werd er maar één aflevering per avond uitgezonden. Volgens De Bruyn is de VRT tevreden over de kijkcijfers: "Een miljoen mensen in een land dat minder inwoners heeft dan Nederland, maakt de VRT erg blij."

Meer over dit onderwerp:
België Grenslanders
Deel dit artikel:

Reageren