Forum wil dat de Russen komen

Jozef Stalin was communistisch dictator van de Sovjet Unie van 1928 tot zijn dood in 1953.
Jozef Stalin was communistisch dictator van de Sovjet Unie van 1928 tot zijn dood in 1953. © Omroep Zeeland
Forum voor Democratie (FvD) geeft aan uit de media te hebben vernomen wat de reden zou zijn om de Russische president Poetin niet uit te nodigen. Die zou zijn dat de "Russen niet horen bij de bevrijders van Nederland" en dat "Rusland geen partij was bij de Slag om de Schelde". Volgens FvD is dat onterecht. De partij wijst op de grote rol die de Sovjet-Unie ("waarvan de Russische Federatie de rechtsopvolger is") in de Tweede Wereldoorlog heeft gehad in de strijd tegen Nazi-Duitsland.

Poetin alsnog uitnodigen

FvD wil van de commissaris van de Koning en de Zeeuwse gedeputeerden weten of zij ook "van mening zijn dat het staatshoofd van de Russische Federatie uitgenodigd zou moeten worden om aanwezig te zijn bij de start van de viering van 75 vrijheid". Ook vraagt FvD of het Zeeuwse provinciebestuur zich wil inspannen om de Russische regering alsnog uit te nodigen.
Fred Walravens van Forum voor Democratie
Fred Walravens van Forum voor Democratie © Omroep Zeeland
Wij vinden dat de Russische regering ook uitgenodigd zou moeten worden om bij deze viering en herdenking aanwezig te zijn. De herdenking van de Slag om de Schelde is immers ook het startsein voor de nationale 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog
Forum voor Democratie Zeeland

Duitsers

FvD heeft ook begrepen dat de regering van de Bondsrepubliek Duitsland zou zijn uitgenodigd. Dat vindt de partij geen probleem: "Het is goed een streep te zetten onder deze onverkwikkelijke geschiedenis. Niet vergeten, wel vergeven."

MH17

De brief van Forum voor Democratie besteedt geen aandacht aan de verslechterde verhouding tussen Nederland en Rusland door de aanslag op de MH17 op 17 juli 2014. Voor het neerhalen van dit vliegtuig stelde het Joint Investigation Team (JIT), een internationaal onderzoeksteam uit vijf landen, deze week drie Russen en een Oekraïner verantwoordelijk. Bij de aanslag kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.