Terneuzen vestingstad? Stichting wil Terneuzen 'oud leven' inblazen

De twee zwarte loodsen op de foto vormen samen de Affuitloods die tegenwoordig niet meer bestaat.
De twee zwarte loodsen op de foto vormen samen de Affuitloods die tegenwoordig niet meer bestaat. © Historisch Netwerk Oud Terneuzen
"Waar nu het verpauperde winkelcentrum staat, stonden vroeger het kogelpark en de affuitloods", zegt Dennis van Nieuwenhuijzen. "Het is een bijzondere, historische plek."

'Het was de langst functionerende vesting in Zeeland'

Van Nieuwenhuijzen: "De vesting Terneuzen heeft tot 1920 dienst gedaan. Het was de langst functionerende vesting in Zeeland. Veel langer dan Sluis of Hulst." Toch wordt Terneuzen tegenwoordig niet meer met het woord 'vestingstad' geassocieerd. Als het aan het HN Oud Terneuzen ligt, komt daar verandering in.
"Als een deel van het complex gesloopt wordt, kan je een deel van het kogelpark reconstrueren op de plek waar het vroeger heeft gestaan. Hetzelfde geldt voor de affuitloods, vroeger een opslagplaats voor de verrijdbare onderstellen van kanonnen", zegt Van Nieuwenhuijzen: "Dat waren vroeger twee houten loodsen, die bouw je eenvoudig weer op. Dat hoeft geen duur project te zijn."
De plek waar het ABC-complex staat
De plek waar het ABC-complex staat © Google Maps
Dat gebouw zou dan onderdak kunnen bieden aan tentoonstellingen en maatschappelijke initiatieven. Van Nieuwenhuijzen: "Het aangrenzende Arsenaalplein en de Arsenaalkazerne kunnen zo de historische beleving compleet maken. Op die manier kan je bezoekers van Terneuzen een beeld geven van de belangrijke vesting die de stad ooit was."
Voorlopig is het nog niet zo ver. Het onderzoek van de vastgoedeigenaar, de gemeente en de projectontwikkelaar gaat deze week van start.