Vlissingse oppositie wil coffeeshops buiten het centrum

Drugshandel (archief)
Drugshandel (archief) © Omroep Zeeland
Volgens het CDA, POV, VVD, PvdA en SGP is er vooral veel overlast rondom het Scheldeplein en de Scheldestraat. Om te kijken wat er nodig is om deze overlast op te lossen, hebben deze partijen vorige maand een bijeenkomst met buurtbewoners belegd. Daar kwamen onder andere deze drie maatregelen uit.

Meldpunt voor overlast

Naast het verplaatsen van coffeeshops en het ook voor buitenlanders weer toestaan om softdrugs in coffeeshops te kopen, moet er volgens de oppositie ook een centraal meldpunt komen voor overlast in Vlissingen en moet de centrumfunctie van Vlissingen ter discussie komen te staan.
Volgens de partijen trekt het taken uitvoeren als maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en beschermd wonen voor andere gemeenten een te zware wissel op de stad. Volgens de partijen hebben die taken een aanzuigende werking voor overlast en criminaliteit.

Optreden tegen illegale kamerverhuur

Ten slotte willen de partijen dat de gemeente strenger optreedt tegen uitwassen bij kamerverhuur en onderverhuur. Volgens de partijen wonen er in Vlissingen tussen de twee- en drieduizend mensen die niet in Vlissingen staan ingeschreven en dus geen belasting betalen.
Om die illegale verhuur en onderhuur aan te pakken, moet het gemeentebestuur beter samenwerken met de woningcorporaties, wil de oppositie. De vijf partijen willen hun voorstellen begin 2020 bespreken met de rest van de gemeenteraad.
Vorig jaar stelde coffeeshophouder Gerard Aarden voor om zijn coffeeshop te verhuizen van de Nieuwstraat naar een plek buiten de binnenstad. Hij dacht daarbij aan een oude sportkantine aan het Baskensburgplein. De gemeente zag die verhuizing toen niet zitten.

Lees ook: