Graf van opa Kip heeft eindelijk een steen

Jarenlang wisten inwoners van Dreischor niet precies waar 'hun' opa Kip nou begraven lag. De man was in 1958 de oudste man van Nederland toen hij op 107-jarige leeftijd overleed. Na vragen van verschillende toeristen - op zoek naar het graf van wat ooit de oudste man van Nederland was - besloot dorpsbewoner Kor van der Werve dat het zo niet langer kon.

Dorpsbewoners wisten dat hij ergens op de algemene begraafplaats lag, maar waar precies? Zijn graf had al jaren geen steen of bord meer. De gemeente wist gelukkig nog wel waar opa Kip lag. Vandaag, precies 61 jaar na het overlijden van Kip, onthulde burgemeester Gerard Rabelink het monument. Een grafsteen, zodat mensen nooit meer naar het graf van de oudste inwoner van Dreischor hoeven te zoeken.

Koningin Juliana? 'Een aardig wuuf.'

Kor van der Werve is blij dat de steen er eindelijk staat. Zelf heeft hij warme herinneringen aan 'opa' - zoals Jan Kip in het dorp genoemd werd. "Een goedlachse man, gewoon een aardige vent. En nog heel erg kras voor zijn leeftijd."

De nieuwe grafsteen voor opa Kip, in het rood Kor van der Werve (foto: Omroep Zeeland)

Dat blijkt uit de voorbeelden die Van der Werve tijdens zijn speech geeft. Zo noemde Kip koningin Juliana, die hij twee keer ontmoette, 'een aardig wuuf' en toen zijn reisje naar Amsterdam op 106-jarige leeftijd niet door dreigde te gaan omdat zijn 67-jarige dochter ziek was, klaagde hij: "Die jongelui hebben ook altijd wat."

Ook zijn verjaardagen kan Van der Werve zich nog goed herinneren. Het hele dorp liep er voor uit. Zijn 105e verjaardag werd zelfs door het polygoonjournaal vastgelegd. Opa Kip plantte de eerste van vijftig bomen in het door de Watersnoodramp van 1953 kaal geworden dorp. Daarover zei hij: "Maar een iel boompje, die moet ik nog 105 jaar zien worden!" Bekijk hieronder de beelden:

Opa Kip viert zijn 105e verjaardag

Opa Kip hield zijn 'record' als oudst geworden man in Nederland niet zo heel lang vast, Willem Kostering uit Delft streefde hem al op 22 juli 1959 voorbij. Kostering werd uiteindelijk zelfs 109 jaar en 17 dagen.

Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland Dreischor opa Kip
Deel dit artikel:

Reageren