Kraker 1 weer in bedrijf; Dow waarschuwt voor het affakkelen

Chemiebedrijf Dow start vanaf vandaag een kraker op na een onderhoudsbeurt en dat gaat gepaard met affakkelen. Omwonenden kunnen daarvan hinder ondervinden omdat de vlam van de fakkel gepaard kan gaan met een brommend geluid en felle gloed.

Affakkelen bij Dow in 2017 (foto: Ronny Baute)

De kraker wordt gefaseerd opgestart. Het volledige opstartproces kan het hele weekend duren. Tijdens deze opstartperiode wordt de fakkelinstallatie gebruikt. Onder meer via de sociale mediakanalen houdt Dow de omgeving op de hoogte van de momenten waarop gefakkeld wordt.

De kraker was sinds begin september buiten bedrijf. Het gaat om de zogenoemde LHC 1 Turnaround. LHC staat voor Light Hydro Carbons, oftewel koolwaterstoffen. De kraker splitst nafta, een afgeleide van ruwe olie in koolwaterstoffen, zoals ethyleen en propyleen. Dat zijn de grondstoffen voor de andere Dow-fabrieken die er chemicaliën en kunststoffen van maken. LHC 1 vormt samen met twee andere naftakrakers het hart van de Terneuzense Dow-vestiging.

Dodelijk ongeluk tijdens onderhoudsstop

Het onderhoud aan de kraker bestond uit een inspectie en reparatie. Hiervoor is 1.500 man aan extra personeel ingezet. Tijdens de werkzaamheden kwam begin oktober een 63-jarige vrouw uit Rotterdam om het leven. De vrouw kwam in aanrijding met een rijdende kraan en overleed ter plaatse. Na het ongeluk werden de veiligheidseisen op het terrein verder aangescherpt.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Dow onderhoudsstop affakelen
Deel dit artikel:

Reageren