Familie Kodde heeft het mooiste erf van Zeeland

De familie Kodde uit Arnemuiden heeft het mooiste erf van Zeeland. Vrijdagmiddag kreeg de familie op hun eigen boerderij Oranjepolder, de Zeeuwse Erftrofee overhandigd. Ze kregen de prijs vooral vanwege de oude schuur op het erf. De boerenschuur, gebouwd in 1924 en rijksmonument, is nog altijd in gebruik.

De familie was toch wel blij verrast toen ze hoorden dat ze de prijs kregen. Al ruim dertig jaar runnen ze de boerderij op het erf in Arnemuiden. "Alles hebben we intact kunnen houden. Het is een heel oud erf en omdat nog steeds in de originele staat is, hebben we onder ander gewonnen", zegt eigenaar Jo Kodde.

Sinds 1990 is het een rijksmonumentale boerderij. Dat betekent o.a. dat er aan de buitenkant niks verbouwd mag worden. Iets waar de familie toch niet zo blij mee is. "De mogelijkheden om te moderniseren zijn daardoor gewoon heel erg beperkt geworden. Onze machines passen er ook nog maar net in de schuur", vertelt Jo Kodde.

Het mooiste erf van Zeeland staat in Arnemuiden (foto: Omroep Zeeland)

De Zeeuwse Erftrofee wordt jaarlijks uitgereikt namens de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Boerderijenstichting Zeeland. Ze doen dit om boeren die investeren in duurzaam erf in het zonnetje te zetten. Gekeken wordt naar hoe 'hedendaags' het erf is. Punten als streekeigenheid, hergebruik van materialen, duurzame elementen en historische bebouwing wegen mee in de beoordeling.

Meer over dit onderwerp:
Arnemuiden erftrofee
Deel dit artikel:

Reageren