Bijzondere historische landbeschermers van Zeeland samen in een boek

Dijkgraaf Toine Poppelaars nam het boekje met historische landbeschermers in ontvangst
"Ik ben er super blij mee", vertelt Poppelaars. "Cultuurhistorie, dat is meer dan ouwe sannie. De historische gebouwen kunnen voor ons in de toekomst ook nuttig zijn."
Waterschap Scheldestromen heeft in samenwerking met Stichting Dorp Stad en Land het boekje laten maken. De meest bijzondere cultuurhistorische bouwwerken in Zeeland staan erin. Het boek heet: 'Welk kustverhaal zie jij?'
'Het Gat' in Westkapelle, één van de cultuurhistorische plaatsen die in het boekje is opgenomen.
'Het Gat' in Westkapelle, één van de cultuurhistorische plaatsen die in het boekje is opgenomen. © Omroep Zeeland
Naast de Plompe Toren, het Schutsluiscomplex en het rode vuurtorentje, staat onder meer 't Haventje van Kats, de vloedmuur bij Kamperland, Gemaal de Drie Grote Polders in Tholen en de Oesterputten in Yerseke in het boek.
Ook heeft het waterschap een online interactieve kaart gemaakt waarop niet alleen de meest bijzondere, maar álle cultuurhistorische bouwwerken van Zeeland op te zien zijn.
Het boek én de online kaart moeten een beeld geven van de Zeeuwse kust en de eeuwenlange strijd tegen de zee. De verhalen rondom de historische bouwwerken die een functie hadden in deze strijd zijn ook in het boekje opgenomen.