Staatsbosbeheer begonnen met afschieten 500 herten op de Haringvreter

Staatsbosbeheer (SBB) is begonnen met het afschieten van damherten op de Haringvreter, een eilandje in het Veerse Meer. De populatie is de laatste jaren erg toegenomen en daardoor veroorzaken de dieren schade en overlast. Afschot is volgens SBB en Provincie Zeeland de enige reële oplossing.

Afschot herten Haringvreter begonnen (foto: omroep zeeland)

Staatsbosbeheer over afschieten herten Haringvreter

Volgens Imke Boerma van Staatsbosbeheer worden er, als de veiligheid het toestaat, de komende tijd zo'n 25 herten per keer doodgeschoten. Niet elke dag, om verstoring van de dieren op het eiland te reguleren. Uiteindelijk is het streven om deze winter 500 herten af te schieten.

Vergunning

De hertenpopulatie begon ooit met slechts een paar dieren, groeide uit tot een groep van naar schatting ruim 650 herten. Afschot werd al een paar keer overwogen, maar door protesten van onder andere Stichting Faunabescherming, werd de vergunning om te schieten ingetrokken.

Nadat onderzoeksbureau Alterra een rapport uitbracht over de invloed van de hertenpopulatie op de rest van het eiland, heeft Staatsbosbeheer besloten de stand terug te brengen tot 150 herten. Begin dit jaar gaf Provincie Zeeland daarvoor een vergunning af.

Afschot herten Haringvreter begonnen (foto: omroep zeeland)

De Haringvreter, een gewild plekje voor aanmerende toeristen, is gedurende de afschotperiode afgesloten voor publiek. Er staan verbodsborden bij de steigers en er wordt gehandhaafd.

Het vlees van de herten wordt niet vernietigd maar is na keuring te koop voor consumenten en horeca.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Staatsbosbeheer Haringvreter Herten afshot
Deel dit artikel:

Reageren