Zeeland wil enorme waterstoffabriek bouwen van meer dan een miljard euro

Zeeland wil een van de grootste waterstoffabrieken ter wereld bouwen. Bestuurders en bedrijven uit Zeeland en Vlaanderen hebben daarvoor vandaag een plan gepresenteerd in Vlissingen tijdens een symposium over waterstof. Ook een vertegenwoordiger van het ministerie van Economische Zaken in naam van minister Wiebes was daarbij aanwezig.

De waterstoffabriek zou er in 2030 moeten staan, waarschijnlijk in Vlissingen-Oost, aldus een van de woordvoerders. In 2025 wordt er eerst een proeffabriek gebouwd ter waarde van 100 miljoen euro.

IJmuiden-Ver

Zeeland heeft voor de verdere uitwerking van de plannen voor een waterstoffabriek, de toezegging nodig van de Nederlandse overheid over de aanlevering van elektriciteit. Nieuwe windmolenparken voor de Zeeuwse kust - Borsele I tot en met IV - leveren straks veel energie, maar voor de waterstoffabriek heeft Zeeland ook de elektriciteit van andere windmolenparken nodig, zoals het nieuwe windmolenpark IJmuiden-Ver.

Wiebes

Het was de bedoeling dat ook minister Eric Wiebes van Economische Zaken maandag bij het waterstof-symposium in Vlissingen zou zijn, maar de minister heeft afgezegd. In zijn plaats komt zijn hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische zaken. Zijn aanwezigheid wordt gezien als een feit dat de overheid Zeeland serieus neemt als het gaat om waterstof.

Directeur Jan Lagasse van de Zeeuws-Gentse haven North Sea Port, legt uit wat Zeeland wil van het ministerie van Economische Zaken:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Vlaanderen Wiebes waterstoffabriek
Deel dit artikel:

Reageren