'Grootte van waterstoffabriek maakt niet uit, áls-ie maar komt'

Het maakt niet uit of het de grootste waterstoffabriek ter wereld wordt, áls er maar eentje komt in Zeeland. Woorden van CDA-gedeputeerde Jo-Annes de Bat, na afloop van het grote waterstof-symposium vandaag in Vlissingen. Bestuurders en bedrijven in Zeeland en Vlaanderen onderstreepten daar hun plannen voor een grote waterstoffabriek in 2030, ter waarde van een miljard euro.

Waterstof is een steeds aantrekkelijker alternatief voor het gebruikelijke aardgas, dat wordt gebruikt om energie en warmte mee op te wekken. Bij de verbranding van aardgas komt het schadelijke CO2 vrij, en dat is bij waterstof niet het geval. Maar om waterstof te maken, is ook weer energie nodig. Die energie moet komen van de windmolenparken op zee.

IJmuiden-Ver

Voor de Zeeuwse kust komen er al vier windmolenparken, Borsele I tot en met IV. Maar voor een waterstoffabriek heeft Zeeland zoals het er nu naar uitziet meer energie nodig. Ze heeft haar oog laten vallen op de energieproductie van het grotere windmolenpark IJmuiden-Ver voor de Noord-Hollandse kust. Zeeland wil graag de garantie van de politiek in Den Haag dat een deel van die stroom ook naar Zeeland komt.

Beste kaarten

Zeeland heeft absoluut de beste kaarten voor de bouw van een grote waterstoffabriek, zegt Jo-Annes de Bat:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Jo-Annes de Bat waterstoffabriek
Deel dit artikel:

Reageren