Kolencentrale wordt stukje bij beetje afgebroken

Kolencentrale wordt stukje bij beetje afgebroken
Kolencentrale wordt stukje bij beetje afgebroken © Omroep Zeeland
Ontmanteling transportband kolencentrale
De sloop is een gevolg van afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Martin Oosterveld, plantmanager bij de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), de eigenaar van de kolencentrale: "Bij het energieakkoord in 2013 werd afgesproken om alle kolencentrales in Nederland te sluiten met ingang van 1 januari 2016." Eerder waren alle kolen die de centrale gebruikte en lagen opgeslagen langs de Europaweg al opgeruimd.

Schoorsteen afknabbelen

Twee grote liftkarren van kraanbedrijf Mammoet tilden een deel van de lopende band dertig centimeter omhoog om het vervolgens een stukje weg te rijden. De schoorsteen zal naar verwachting in 2021 worden gesloopt door een grote kraan die het gevaarte stukje bij beetje afknabbelt. Oosterveld: "Dat moet wel op deze manier omdat de kerncentrale naast de kolencentrale staat, dus laten ploffen is geen optie, dat is gewoon te gevaarlijk."
In 2022 moet de centrale helemaal zijn opgeruimd. Op het dan lege terrein wordt groen ingezaaid en wat er dan gebeurt met het stuk grond is nog niet bekend.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>