Zeeuwse burgemeester: 'Beveiliging Zeeuwse havens kan beter'

'Er blijft duidelijk ruimte voor versterking op het gebied van maatregelen om drugssmokkel via de Zeeuwse havens tegen tegen te gaan'. Dat zegt de burgemeester van Borsele, voorzitter van de Havendriehoek, in een reactie op de bevindingen van het NTR-programma Narcostaat.

Verslaggever Danny Ghosen zag hoe een groot containerschip met bananen uit Zuid-Amerika zonder controle gelost werd. (foto: NTR)

In een aflevering van het NTR-programma Narcostaat is vanavond te zien dat verslaggever Danny Ghosen ongehinderd de haven in Vlissingen-Oost in en uit rijdt, en dichtbij de containers met fruit uit Zuid-Amerika kan komen.

Volgens Gerben Dijksterhuis werken de opsporings- en handhavingsdiensten steeds nauwer samen om de smokkel tegen gaan. 'Mede dankzij hun inzet zijn er de afgelopen jaren meerdere vondsten geweest'. TNO is bezig om de sterke en zwakke plekken in de havens te onderzoeken.

Voldoende douane

Volgens Albert van der Smissen, voorzitter van de grootste douanevakbond NFC, zijn er te weinig douaniers. Dijksterhuis zegt dat er volgens de douane voldoende capaciteit is om de toezichthoudende taak in de havens uit te voeren.

Volgens Dijksterhuis is North Sea Port niet meer of minder aantrekkelijk voor smokkelaars dan andere zeehavens. 'Het blijft een kat-en-muisspel, criminelen zoeken steeds nieuwe manieren, routes en methodes. Het is aan ons om smokkel zo onaantrekkelijk mogelijk te maken door de pakkans te vergroten en barrières op te werpen, zowel zichtbaar als onzichtbaar'.

Verslaggever Danny Ghosen in de haven van Vlissingen. (foto: NTR)

Incident

Dat de verslaggever van Narcostaat via een openstaand hek bij de containers kon komen, noemt Dijksterhuis een incident. 'Door havenbedrijf North Sea Port zijn afspraken gemaakt met de bedrijven om herhaling te voorkomen. De betreffende poort bleek defect en stond open. De verantwoordelijkheid voor de beveiliging ligt bij de betreffende bedrijven'.

En 'met betrekking tot bovengenoemd incident zijn concrete afspraken gemaakt om herhaling te voorkomen. Mocht er nog een keer geconstateerd worden dat een poort defect is, dan worden er direct maatregelen ingezet door de bedrijven'.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland drugs havens smokkel
Deel dit artikel:

Reageren