Duizenden flexwoningen nodig in Zeeland

Alleen al voor arbeidsmigranten zijn er in Zeeland tussen de twee- en de vijfduizend flexwoningen nodig. Die cijfers zijn genoemd tijdens een groot congres in Middelburg over flexwonen.

Steeds meer Zeeuwen hebben behoefte aan flexibele woonruimte; een woning die ze kunnen aanpassen aan hun veranderende woonwensen. Dat is bijvoorbeeld omdat ze mantelzorgtaken hebben en tijdelijk een familielid in huis nemen.

Arbeidsmigranten

Maar er is ook flexibele woonruimte nodig in de zin van snel beschikbare huizen voor mensen die een tijdelijk arbeidscontract hebben: arbeidsmigranten. Een beperkt uitgevoerde studie onder werkgevers en detacheringsbureau levert op dat er in Zeeland voor deze arbeidsmigranten zeker 2300 tot mogelijk meer dan 5000 flexwoningen nodig zijn

Woningcorporatie Zeeuwland zet binnenkort 24 zogenoemde tiny houses neer in Renesse. Ook dit is flexibele woonruimte: de houten, kleine woningen kunnen na verloop van tijd weer op een andere plaats neergezet worden. Veel van de tiny houses zijn bestemd voor horecapersoneel dat tijdelijk in Renesse werkt. Maar ook bij jonge starters blijkt deze vorm van flexibel wonen populair, bij gebrek aan snel beschikbare, betaalbare woonruimte.

Permanente, stenen huizen geen optie

Permanente, stenen huizen bouwen voor deze startersgroep is geen optie voor Zeeuwland. "Volgens de prognoses zal de Zeeuwse bevolking uiteindelijk weer krimpen, en dan hebben we een teveel aan woningen", aldus Marco van der Wel van Zeeuwland.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland congres flexwonen
Deel dit artikel:

Reageren