Is vlas hét gewas van de toekomst? Provincie betaalt mee om dat te onderzoeken

De provincie gaat meebetalen aan een onderzoek naar vlasteelt. Vlas zou een beperkte ecologische voetafdruk hebben, maar dat is nooit wetenschappelijk onderbouwd. Als dat gebeurd is en het klopt, kan de vlasteelt worden gebruikt om duurzaamheidsdoelen te halen. Negentig procent van het Nederlandse vlas wordt in Zeeland geteeld en verwerkt.

Vlas wordt getrokken in 's-Heerenhoek (foto: Omroep Zeeland)

Het onderzoek is een initiatief van de vereniging Vlas en Hennep die wil weten wat de effecten van vezelteelt op het gebied van klimaat, biodiversiteit, natuurlijke hulpbronnen en biobased economie zijn. Aan de provincies Zeeland en Groningen, de leidende provincie in vezelhennepteelt, wordt daarom een bijdrage van 17.000 euro gevraagd.

Bloeiend vlas (foto: Sjaak van der Salm)

Zeeland stemt daarmee in, met de stikstofproblematiek in het achterhoofd. "Voor een akkerbouwgebied als Zeeland ligt de uitdaging in het optimaliseren van het bouwplan, een gezonde bodem en het stimuleren van biodiversiteit", schrijft het provinciebestuur in een motivering. "Positieve effecten kunnen gestimuleerd worden door vergroeningsmaatregelen in het Europese landbouwbeleid. Hiermee kan de vezelteelt behouden en mogelijk zelfs uitgebreid worden."

Meer over dit onderwerp:
klimaatverandering Vlas
Deel dit artikel:

Reageren