Zeeland wordt wakker: Boerenprotest, YESC en eerste namen Klomppop

Zeeland wordt wakker: Boerenprotest, YESC en eerste namen Klomppop
Zeeland wordt wakker: Boerenprotest, YESC en eerste namen Klomppop © Omroep Zeeland
Zeeuwse vlag bij boerenprotest in Den Haag (archief)
Zeeuwse vlag bij boerenprotest in Den Haag (archief) © Monique Kloet

Geen steun nieuw boerenprotest

De ZLTO staat niet achter de hardere acties van het Farmers Defence Force (FDF). Die actiegroep heeft aangekondigd om voor de kerstdagen distributiecentra van supermarkten te willen blokkeren, met lege schappen tot gevolg. De leden van de ZLTO zijn niet tegen nieuwe publieksvriendelijke acties, maar zijn bang de sympathie van het publiek te verliezen.
Klomppop in Ovezande
Klomppop in Ovezande © Omroep Zeeland
Navarone, Roxeanne Hazes, The Dirty Daddies, Het Gezelschap, SHHT en The Guru Guru zijn de eerste namen die bekend zijn gemaakt voor de 40e van Klomppop in Ovezande.
OZ Publieksprijs YESC
OZ Publieksprijs YESC © Omroep Zeeland
Mike de Voogd is één van de winnaars van de Young Energy Society Challenge, een wedstrijd van het Zeeuws Genootschap rond de vraag hoe Nederland het snelst van fosiele brandstoffen af kan komen. Onderwijsassistent De Voogd wil op de Zierikzeese graansilo een peil waarop staat hoe hoog de zeespiegel op dit moment staat.
Verder is het vandaag Paarse vrijdag. Dat betekent dat er vandaag door heel de provincie activiteiten gepland staan om de acceptatie van LHBTI'ers te promoten. Zo kleurt onder andere de HZ in Vlissingen vandaag paars.

90 jaar Lewedorp

In Lewedorp staan de inwoners vandaag stil bij het negentigjarig bestaan van het dorp. Het is al het hele jaar feest in het dorp, maar vandaag bestaat Lewedorp dan eindelijk echt negentig jaar. Dat vieren de inwoners met een lichtjestocht en een gezellig samenzijn.
Vandaag is het weer om binnen te blijven
Vandaag is het weer om binnen te blijven © Edy van Vliembergen

Weer

Vanochtend is het buiig en er vallen ook enkele flinke buien. Er kan tot de middag 5 tot 10 mm vallen. Er staat aanvankelijk een zuidoostenwind, maar die draait naar zuidwest tot west.
Vanmiddag zijn er minder buien en er komen enkele opklaringen. Maar er komt een matige tot krachtige, aan zee soms harde westenwind op gang. Maximum ongeveer 7 graden.
Vanavond is het overwegend droog, vannacht en morgen zijn er weer meer buien. Dan is er nog iets meer wind.