Terneuzen maakt eind aan run op goedkope huishoudhulp

Huishoudelijk werk
Huishoudelijk werk © Pixabay
Nederlandse gemeenten hebben veel zogenoemde WMO-zorgtaken van het rijk overgedragen gekregen. Daaronder vallen jeugd- en ouderenzorg, mensen met een handicap of met een andere afstand tot de arbeidsmarkt. Terneuzen merkt net als veel andere gemeenten, dat er veel meer geld in deze zorg gaat zitten dan begroot.

Riant

Al eerder besloot de gemeente, dat deze kosten binnen het eerdere WMO-budget van de gemeente 'weggewerkt' moeten worden. De gemeente wil scherper kiezen, wie nog wel hulp krijgt en wie niet. De riante huishoudhulp die de gemeente tot nu toe kende, moet volgens wethouder Vervaet op de schop.

Twee euro per uur

In de praktijk bleek de afgelopen jaren, dat iedereen huishoudelijke hulp bij de gemeente kon aanvragen. De huishoudelijke hulp kostte de afgelopen jaren maar acht euro per uur, ver onder de marktprijs. Minima hoefden maar twee euro per uur te betalen", vertelt Vervaet. "Mensen vertelden tegen elkaar hoe makkelijk het was om in Terneuzen huishoudelijke hulp te krijgen. Er was nauwelijks screening, of mensen het ook wel echt nodig hadden."

Niet bang

De gemeente wil de stijging van de zorgkosten binnen de perken houden, maar zag tegelijkertijd een enorme stijging in het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp. "We gaan de aanvragen van de cliënten opnieuw onder de loep nemen. Mensen die de hulp echt nodig hebben, hoeven niet bang te zijn dat ze de hulp kwijtraken."
ITEM Huishoudelijke hulp
Jurgen Vervaet (CDA Terneuzen)
Jurgen Vervaet (CDA Terneuzen) © Omroep Zeeland