Grijze zeehond rukt op naar de Westerschelde

Er is een grijze zeehond met pup gespot in de Westerschelde, bij Hoofdplaat. Die melding heeft Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren Zuid-West gekregen.

Een grijze zeehondpup. (de vacht verkleurd na drie weken) (foto: Foto: zeezoogdierennieuws)

Het komt niet vaak voor dat er een grijze zeehond geboren wordt in de Westerschelde. "In de afgelopen jaren hebben we dat maar twee keer meegemaakt", zegt Jaap van der Hiele. "We kregen deze melding van medewerkers van het Zeeuws Landschap, die vogels aan het tellen waren bij de Hooge Platen."

De Bol

Het enige stuk van de Hooge Platen dat droog blijft bij vloed is de Bol. Een belangrijke broedplaats van dwergsterns, visdiefjes en grote sterns. Ook kokmeeuwen, strandplevieren en kluten broeden hier graag. "Heel geschikt voor zeehonden ook", zegt Van der Hiele. "De pup van de grijze zeehond heeft de eerste drie weken een witte vacht, maar daar kan hij nog niet mee zwemmen. Dus zo'n droge plaat is essentieel."

Gemengde gevoelens

Van der Hiele heeft wel gemengde gevoelens over de melding. "Het is natuurlijk prachtig om te zien, zo'n pup van de grijze zeehond. Maar ze staan er wel om bekend dat ze op termijn de andere zeehonden verdringen. Ze zitten nu vooral voor de kust bij Goeree-Overflakkee en worden ook gespot op de Maasvlakte. Als ze hun leefgebied uitbreiden naar de Westerschelde is dat slecht nieuws voor de zeehonden daar."

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Hooge Platen grijze zeehond
Deel dit artikel:

Reageren