Zeven jaar cel voor Vlissingse serieverkrachter

Een 34-jarige Vlissinger moet zeven jaar de cel in voor het verkrachten van vier vrouwen. Van de verkrachting van twee vrouwen is de man vrijgesproken.

De man heeft volgens de rechtbank in Middelburg in 2017 en 2018 de vrouwen met veel geweld verkracht en zwaar lichamelijk letsel toegebracht.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van tien jaar geëist voor het verkrachten van zes vrouwen. Dat de rechtbank op een lagere straf uitkomt, heeft te maken met het feit dat de verkrachting van twee vrouwen niet bewezen kan worden.

Via datingsites

De man leerde de slachtoffers kennen via datingsites en -apps, waarna afspraakjes volgden. Volgens de rechtbank bouwde hij eerst een vertrouwensband op met de vrouwen en ging vervolgens manipulerend te werk. Over de ruige tot zeer ruige seks, zoals bondage, dominantie en sadomasochisme werden vooraf geen afspraken gemaakt. Zo was er geen codewoord om te stoppen.

De gewelddadige seks heeft tot grote psychische gevolgen geleid bij de vrouwen, volgens de rechtbank. Een van de vrouwen heeft ook blijvend lichamelijk letsel overgehouden aan het geweld van de man.

De zes vrouwen vorderden samen een vergoeding van 123.500 euro aan materiële en immateriële schade. Door de vrijspraak van de verkrachting van twee vrouwen, moet de man nu een kleine vijftigduizend euro aan schadevergoeding betalen.

'Vrouwen wisten waar ze aan begonnen'

De Vlissinger ontkent de verkrachtingen. De advocaat van de man eiste eerder dan ook vrijspraak omdat de vrouwen wisten waar ze aan begonnen. Pas na de eerste aangifte zochten de vrouwen contact met elkaar en deden ze ineens allemaal aangifte, verklaarde hij.

Ook benadrukte de Vlissinger eerder tijdens de zitting dat de slachtoffers steeds terugkwamen. Volgens de officier van justitie is dit echter een bekend psychologisch verschijnsel. Het komt ook regelmatig voor bij slachtoffers van huiselijk geweld dat ze blijven terugkeren bij de geweldpleger.

Het Openbaar Ministerie en de Vlissinger hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen rechtbank verkrachting
Deel dit artikel:

Reageren